Очертава се “трудно лято” за гръцката електрическа компания

Извеждането от експлоатация на блокове ІІІ и ІV на АЕЦ “Козлодуй” от 1 януари 2007 г. намали със 77 процента вноса на електроенергия от България за Гърция, като същевременно се наблюдава намаляване на водните запаси в Гърция, използвани от гръцките ВЕЦ.

Това заяви пред журналисти генералният секретар на гръцкото министерство на развитието Никос Стефану, прогнозирайки "трудно лято" за Държавната електрическа компания (ДЕИ), съобщи в понеделник гръцкият сайт Ин нюз, цитиран от БТА.

Позовавайки се на последни данни, Стефану каза, че водните запаси, използвани за производство на електроенергия в Гърция, са намалели с 41 процента в сравнение със същия период на миналата година.

Гръцкият служител каза, че министерството на развитието е в процес на търсене на други източници за внос на електроенергия. Той съобщи още, че ще бъде осъществен пакет от мерки за подсилване на електропреносната мрежа в страната на обща стойност от един милиард евро за периода от 2006 - 2010 г.

Лятото през тази година ще бъде труден период за посрещането на очакваните пикови натоварвания от порядъка на 10 200 - 10 300 мегавата, отбеляза Стефану.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани