Одиозният ректор Адамов прибрал близо 1 млн. лева от хонорари и учебници

Одиозният ректор Адамов прибрал близо 1 млн. лева от хонорари и учебници

Освен, че си е издействал пожизнена рента от 1500 лева месечно, бившият ректор на Стопанската академия в Свищов Величко Адамов е получил близо 1 млн. лева за двата си мандата под формата на хонорари и авторски права.

Солидните му хонорари ще бъдат обект на проверки от Агенцията за държавен финансов контрол и Министерството на образованието, които започват ревизия на финансовите дела на висшето училище.

По данни на преподаватели в академията, Адамов е взимал годишен хонорар от 100 000 лева от Центъра за магистърско и дистанционно обучение за изнесени лекции и авторски права на учебниците.

Има съмнения обаче, че Адамов системно е надписвал отработените си часове, поради което му се падала работа по 36 часа в денонощието.

Рекордната продажба на учебници и помагала пък се дължала на въведената от Адамов практика студентите да си купуват екземпляр, с който задължително да минават при него за автограф и така да не могат да заемат пособия от свои колеги. Цените на някои от учебниците достигали 50 лева.

Освен Адамов с щедри хонорари се е ползвал и кръг от десетина приближени до него преподаватели.

Разкритията около одиозния Велико Адамов започнаха да излизат след в последните седмици, след като изтекоха двата му мандата и съдът уважи решението на образователното министерство да назначи служебен ректор заради съмненията около избора на протеже на Адамов за редовен ректор.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?