Одит в "Летище София" установил нови нарушения на ръководството

Одит в "Летище София" установил нови нарушения на ръководството

Нарушения в две обществени поръчки за 8.5 млн. евро, възложени от ръководството на "Летище София" ЕАД, е установил одит в аеропорта, възложен от транспортния министър Александър Цветков. Това съобщи Цветков в петък по време на парламентарния контрол.

Резултатите от проверката са дадени на прокуратурата, уточни Цветков. От държавното обвинение проверяват и случай с неотчитане на такси за преминаване на пътници през търговския ВИП на летището, които са ощетили порта с 2.24 млн. лева.

Разходите за почистване на новия терминал на летището в София са се увеличили 19.8 пъти, след като "Джиза Бг" ООД е спечелила обществената поръчка за почистването на обекта, е установила проверката на транспортното министерство. Фирмата е взела поръчката за над 6 млн. евро без ДДС през 2006 г. Договорът е за 5 години.

Одитът е констатирал още, че при обявяването на обществената поръчка условията, на които трябва да отговарят кандидатите, дават предимство на едни от тях и ограничават други.

От "Летище София" са обяснили, че констатацията за увеличаването на разходите на новата фирма в сравнение с предишната е направена на несъпоставима база. Имало е разлика между използваната техника, консумативите, броя на персонала в двете фирми и услугите, които са предлагали, и то било в полза на "Джиза Бг".

Агенцията "Държавна финансова инспекция" е направила две проверки по случая, но не е констатирала нарушения. Затова случаят е отнесен до прокуратурата, каза Цветков.

"Джиза Бг" е собственост на италианската "С.П.Д." и "ММ Сървиз" ЕООД на Стоянка Мрънкова, която участва в управлението на 18 компании от различни сектори.

Непълнота на офертата е констатирана и при процедурата за възлагане на обществената поръчка за изграждане на шумозащитен екран на площадка за изпробване на авиационни двигатели на летище "София", посочи Цветков. Консорциумът, спечелил поръчката, е бил допуснат да участва в нея, без да има необходимите документи. След като те са били представени, консорциумът е избран за изпълнител на проекта.

Най-вероятно става дума за консорциум "БДИ-АЦОМ" спечелил такава обществена поръчка през 2007 за 2.43 млн. евро без ДДС. Водещи компании в консорциума са американската "Бласт Дефлекторс" и местната "Ацом" ООД на Васил и Лидия Василеви.

За изграждането на шумоизолирания екран от летището са заявили, че при обявяването на поръчката са били събрани 18 декларации на основните съдружници в консорциума, който е бил и единственият кандидат в процедурата. Непредставените шест документа са били на някои от членовете на подизпълнителите в проекта.

През 2008 г. е проведена втора обществена поръчка със същия предмет. Тя е спечелена от "Пътконсулт 2000" на Свобода Николова. Фирмата е участва в консорциум "Брюксел", който ремонтира пътя от Цариградско шосе до летището. Сумата по договора е 65 хил. лева без ДДС.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес