Одитори ще взимат по 1300 лева от общински дружества в София

За 3 години контрольорите ще вземат общо 702 000 лв.

Одитори ще взимат по 1300 лева от общински дружества в София

Пет дружества на Столична община ще могат да назначат т.нар. "одитни комитети". Всеки от тях се състои от по 3-ма одитори, а точката бе приета извънредно от транспортната комисия на Столичен общински съвет. Одиторите са назначени за 3 години, като общите разходи за заплати за това време ще са 702 000 лв., пресметна общинският съветник Симеон Ставрев от "Демократична България".

"Днес на транспортна комисия в Столичен общински съвет беше вкарана "извънредна" точка с вносители от ГЕРБ, БСП и ВМРО. Вносителите предлагат да има по трима човека с месечно заплащане от две минимални работни заплати за срок от 3 години за "одитните комитети" на Център за градска мобилност, Столичен автотранспорт, Столичен електротранспорт, Метрополитен, Топлофикация София ЕАД", написа Ставрев във фейсбук.

Той припомни, че от 2021 г. минималната работна заплата ще бъде 650 лв. т.е. "одиторите" ще взимат по 1300 лв. на месец. "Общата сметка е 3 члена по 5 дружества по 12 месеца по 3 години по 1300 лв. и излиза 702 000 лв. Ето това е така наречената "коалиция на софрата", казва още Ставрев.

Единствено, за назначаването на екипа от одитори в "Топлофикация - София" общинските съветници се облягат на Закона за независимия финансов одит, който казва, че той е задължителен за предприятия от обществен интерес. За останалите дружества се посочва, че законът дава възможност по преценка на собственика да се създават такива комитети.

Споделяне

Още от България