Одиторите на ЕС отказват да подпишат финансовите му отчети

Одиторите на ЕС отказват да подпишат финансовите му отчети

За 13-та поредна година одиторите на ЕС отказват да подпишат финансовите отчети на блока. Те са разкритикували почти всяко основно разходно перо, съобщават европейски медии.

“Вярвам, че гражданите на ЕС имат право да очакват европейските фондове да бъдат правилно управлявани и контролирани”, а това все още не се случва, каза председателят на върховния одиторски орган на ЕС Хуберт Вебер пред комисия в Европарламента в понеделник вечерта.

В доклада се отбелязва, че е постигнато голямо редуциране на цялостното ниво на грешка в Общата селскостопанска политика на ЕС, която поема 40% от общия бюджет.  

Европейската комисия (ЕК) обвинява страните членки за погрешно осчетоводяване, но докладът критикува самата ЕК, която не е успяла да изгради ефективен надзор върху разходите по големи инфраструктрурни проекти.

Като цяло одиторите не приемат 80% от отчетените 106 милиарда евро годишен бюджет на ЕС за 2006 г. Нередностите са допуснати заради комплексните технически изисквания, а не толкова заради открити измами.

Според одиторите поне 12 на сто от общата сума на парите, които трябва да бъдат възстановени по структурни проекти, особено в областта на регионално развитие и социална кохезия, не бива да бъдат изплащани.

Висшият одиторски орган подчертава, че парите по новата система на ЕС за администрация и контрол, която отговаря за 70% от селскостопанските разходи (49.8 милиарда евро през 2006 г.), изразходвани за директно субсидиране на фермерите, в повечето случаи са правилно похарчени.

Гърция е посочена като страна, която продължава да създава проблеми в това отношение и може да бъде санкционирана със замразяване на полагащите ѝ се селскостопански помощи.

Въвеждането на единна схема на заплащане на селскостопанските субсидии, целяща да насочи европейската помощ не според размера на продукцията, а според размера на земята, е довела до насочване на парите към земевладелци, които никога не са се занимавали със земеделие, каза Вебер.

Сред новите бенифициенти са железопътни компании във Великобритания, клубове за конни надбягвания и развъждане на коне в Германия и Швеция, голф-клубове или заведения за прекарване на свободното време или градски съвети в Дания и Великобритания, допълни Вебер.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа