Одобрен е екодокладът за българското трасе на“Набуко“

Българското трасе на газопровода “Набуко“ получи одобрение на доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), съобщиха в сряда от компанията “Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл“, която реализира проекта за доставка на каспийски и различен от руския природен газ за Европа.

 

С положителната оценка на Висшия експертен екологичен съвет към екоминистерството България става втората държава от проекта “Набуко” след Унгария, която успешно приключва процеса по одобрение на екодоклада.

 

Докладът по ОВОС бе внесен в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) на 31 октомври 2012 г. На 17 декември 2012 г. е получена положителна оценка на качеството на доклада. Обществените обсъждания бяха проведени между 5 и 25 февруари 2013 г. в 30 засегнати общини.

 

“Завършването на процеса по ОВОС в България е много важна стъпка за проекта и още повече показва напредналата фаза в техническото развитие на “Набуко”, коментира Райнхард Мичек, управляващ директор на “Набуко“, която преди два дни откри и процедура за събиране на предложения за запълване на капацитета на тръбата, чийто строеж се очаква да започне през 2015 г. , а експлоатация през 2019 г.

 

МОСВ също така е одобрило и предварително изпълнение на решението по ОВОС за “Набуко”, което според Teодора Георгиева, управляващ директор на “Набуко България“, демонстрира пълната подкрепа от страна на държавата за нашия проект”.

 

“Набуко” ще продължи да работи с българските власти и в хода на предстоящите процеси, свързани с получаването на останалите необходими за реализирането на проекта разрешителни – одобряването на ПУП – ПП (подробен устройствен план - парцеларен план) и издаване на разрешение за строеж, допълват от компанията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?