Одобрен е поредният транш от 2,8 млрд. евро за Гърция

Страните от еврозоната одобриха отпускането на транш в размер на 2,8 млрд. евро за Гърция, съобщава електронното издание на гръцкия в. "Етнос", като се позовава на добре осведомени източници в Брюксел. "Зелената светлина" за транша е дадена от Европейската работна група.

2,8 млрд. евро са част от транша, който виси от декември 2012 г. и Гърция трябваше да го получи през март тази година. Очаква се парите да дойдат през първите дни на май и са предназначени за изплащане на заплати и пенсии.

В следващите дни трябва да бъде проправен и пътят за отпускането на другия транш от 6 млрд. евро, договорен от правителството в Атина с "тройката" кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ.

Гръцкият финансов министър Янис Стурнарас искаше да увеличи тази сума от 8,8 на 12 млрд. евро.

Предстои заседание на Еврогрупата, на което ще бъде обсъдено отпускането на още 4,2 млрд. евро. Тези средства са за първото тримесечие на тази година.

Източници от Брюксел и икономическият екип на кабинета Самарас не изключват през май да бъде отпуснат от Еврогрупата и "двоен" транш от 7,4 млрд. евро за Гърция, пише още в. "Етнос".

Гърция е отбелязала значителен напредък при прилагане на реформите и в частност при преструктуриране на централната администрация, по отношение на строителството на автомагистрали, при създаването на експортни улеснения и при извънсъдебното решаване на спорове. Това се казва в доклад на работната група за Гърция при Европейската комисия, представен днес в Брюксел.

Това е четвъртият тримесечен доклад на работната група, целящ оказване на техническа помощ на Гърция. Комисарят по икономическите и вулатни въпроси на ЕС Оли Рен заяви, че Гърция е извършила значителна работа при много тежки условия и че е важно за нея да запази темпото на реформите.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани