Одобрена бе новата Еврокомисия на "последния шанс"

Юнкер: Ако не раздвижим Европа, ще се провалим

Мартин Шулц поздрави Жан-Клод Юнкер, сн. пресслужба на ЕП

Европейският парламент одобри новата Европейска комисия с председател Жан-Клод Юнкер с гласовете на 423 депутати от най-големите политически партии в него. 209 души гласуваха "против", а 67 се въздържаха.

Комисията трябва да получи и формалното одобрение на държавните и правителствените ръководители от ЕС и ще започне работа на 1 ноември с петгодишен мандат.

Комисията "Юнкер" получи по-лош резултат от тази на Барозу, която бе одобрена с 448 гласа "за" и 137 "против", а новоизбраният председател отдаде това на присъствието на повече антиевропейски партии в парламента, съобщи EUObserver.

Британските консерватори се въздържаха при гласуването, други евроскептици, сред които и ЮКИП, гласуваха против Комисията, както направиха и зелените и крайно левите. Но основните партии подкрепиха новия екип.

Зелените, крайнолевите и крайнодесните евродепутати не подкрепиха комисията, докато британските консерватори и техните полски и германски партньори се въздържаха.

"Аз съм много щастлив с този резултат. Има ясно проевропейска мнозинство - около 400 гласа, което ни позволява да работим в Европа", каза Юнкер след гласуването.

Той даде заявка екипът му да раздвижи икономиката на ЕС и да се бори с безработицата. Сред приоритети му са и приемането на нови директиви за създаване на единен пазар за дигиталните услуги, нов енергиен съюз и нов съюз на капиталовите пазари с всички страни членки на ЕС.

"Тази Европейска комисия ще е комисия на последния шанс. Гражданите губят вяра. Или ще успеем да доближим европейските граждани до Европейския съюз, или ще се провалим. Бих искал да използваме този шанс да раздвижим Европа", заяви Юнкер.

Според него ЕС трябва да направи повече по въпросите на епидемията от ебола в Западна Африка, заплахата от "Ислямска държава" в Ирак и Сирия и вълната от имигранти през Средиземно море.

"Европа трябва да стане политически орган за справяне с големите въпроси", заяви Юнкер.

След гласуването председателят на Европейския парламент Мартин Шулц поздрави Юнкер и му връчи писмо, удостоверяващо резултатите от избора. Копие от писмото ще бъде изпратено на Европейския съвет.

Юнкер няма да е "диктатор", разчита на заместниците

В състава на новата комисия има по един еврокомисар от всяка страна членка - четирима бивши премиери, 18 бивши министри, седем от досегашните еврокомисари. Девет от еврокомисарите са жени.

"На моята възраст е късно да започвам кариера на диктатор. Ще искам от комисарите да се чувстват свободни и да бъде уважавана свободата им на политическо мнение", заяви Юнкер.

Той каза, че иска да промени досегашния "провинциален похват" всеки комисар да работи само в неговия си ъгъл при закрити врата.

"Големият губещ от новата структура на ЕК съм аз, защото съм делегирал много от правомощията ми на вицепредседателите", каза Юнкер, цитиран от ББС.

Юнкер избра за новия пост на първи заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс от Холандия, с когото работи от дълги години.

Една от ключовите задачи на Тимерманс ще бъде въпросът за субсидиарността, който може да бъде решен най-добре на национално, а не на паневропейско ниво.

Инвестиции, икономически растеж и гъвкавост

Юнкер обеща да представи пакет от инвестиции за растеж на стойност 300 милиарда евро до Коледа.

"Нека накараме Европа отново да се движи”, каза Юнкер, цитиран от Франс прес.

Той посочи, че Европа трябва да има най-високите постижения в социално отношение, а основната задача е справянето с безработицата.

"Трябва да се работи в областта на цифровата икономика, необходими са инвестиции в този отрасъл", посочи още Юнкер.

Юнкер изрази съжаление, че само две страни от еврозоната са запазили рейтинга си от ААА – Германия и Люксембург.

"Бих искал ЕС да се сдобие със социален рейтинг ААА, това е точно толкова важно, колкото икономическият и финансов рейтинг от ААА", заяви Юнкер.

По отношение на бюджетните правила в ЕС, Юнкер категорично заяви, че "правилата няма да бъдат променяни, но те могат да бъдат прилагани с някаква степен на гъвкавост".

ЕС няма да се разширява скоро

Юнкер заяви още, че в следващите пет години ЕС няма да се разширява повече.

Той каза пред Европейския парламент в Страсбург, че ако е необходимо, преговорите с държавите кандидати ще бъдат ускорени, но няма да приключат.

Споделяне

Още от Европа