Одобрена е екооценката за демонтаж на радиоактивно оборудване от малките реактори

Одобрена е екооценката за демонтаж на радиоактивно оборудване от малките реактори

Министерството на околната среда и водите е дало положителна оценка на доклада по Оценка и въздействие на околната среда (ОВОС) на проекта за демонтаж на радиоактивното оборудване от спрените I до IV блок на АЕЦ “Козлодуй“. Това съобщиха от Държавното предприятие “Радиоактивни отпадъци“ (ДПРАО), което изпълнява проекта по извеждане от експлоатация на четирите затворени реактора ВВЕР-440.

 

В момента предприятието работи по премахването на неядрената част от съоръженията. След редица проверки металите се продават за скрап, а годното оборудване се продава на кандидат-купувачи. Екооценката, която ще позволи демонтажа и на оборудването от реакторното отделение, ще бъде обсъдена с жителите на общините Козлодуй и Мизия.

 

Датите и часовете на публичните обсъждания в двете общини ще бъдат публикувани на сайта на ДПРАО (www.dprao.bg) най-малко 30 дни по-рано. На тези обсъждания могат да присъстват всички заинтересовани страни.

 

Съгласно изискванията на Конвенцията по ОВОС в трансграничен контекст, докладът ще бъде изпратен на съседна Румъния. При заявен интерес от страна на румънски граждани, те ще могат да участват в обществените обсъждания в България или ДПРАО ще организира отделни дискусии на румънска територия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?