Одобрена е и последната промяна на договора със “Софийска вода”

Одобрена е и последната промяна на договора със “Софийска вода”

Столичният общински съвет (СОС) одобри в четвъртък второто допълнително споразумение към концесионния договор на “Софийска вода”. То ще стане факт, когато бъде получено положително становище и от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която държи 18 на сто от акциите в дружеството и му е отпусна първоначален заем. Документът бе приет с гласовете на 32-ма общински съветници срещу двама против и 16 въздържали се.

Председателят на бюджетната комисия Иван Нейков (СДС) коментира, че новото споразумение, готвено от 2-3 години, може да се подпише до края на мандата на този общински съвет, т.е. до октомври.  

С одобрените промени ще се премахнат “чудовищни несправедливости” спрямо  софиянци от страна на концесионера “Софийска вода”, коментира кметът Бойко  Борисов (ГЕРБ). След като споразумението влезе в сила, ще отпадне задължението на Столична община да заплаща разликата между определената от “Софийска вода” цена на водата и сумата, която реши Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Ако комисията определи по-ниска от исканата сума на компанията, досега разликата се покриваше от общината. 

Една от важните промени в допълнителното споразумение, че се дефинира понятието “инвестиции” записани в концесионния договор. В тази категория концесионерът вкарваше всички ремонти по мрежата и дори неприсъщи разходи като например закупуването на канцеларски материали. Според Иван Нейков, в промените е записано, че за инвестиция се приема само изграждането на нова мрежа или подмяна на вече съществуващата инфраструктура, но не по-малко от 10 метра.

Борисов се раздразни, че петимата съветници от ДСБ гласуваха “въздържал се” и отново държа реч срещу Иван Костов, като посочи, че той като премиер преди седем години е подписал резолюция до тогавашния кмет в подкрепа на договора с английската фирма “Интернешънъл уотър хаус”.

Въздържахме се, защото имаме цялостно недоверие към концесията и концесионера и смятаме, че договорът трябва да се прекрати незабавно, а не да се променя, обясни общинският съветник от ДСБ Вили Лилков. Не гласувахме “против” от уважение към труда на колегите от общината, които направиха максималното, за да тръгнат нещата по-добре, допълни той.

Според присъстващите гневът на Бойко Борисов е предизвикан от друго - отложена бе важната за кмета точка от дневния ред за концесията за външна реклама в столицата. Твърди се, че е постигната изгодна сделка в полза на рекламния бос Красимир Гергов, който контролира бТВ и още редица електронни медии. Поради наближаването на местните избори, не само Борисов, но и общински съветници от БСП като зам.-председателя на СОС Мичо Райковски са били силно изнервени от липсата на позитивно решение.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?