Одобрена е регистрацията на националния домейн на кирилица ".бг"

Националният домейн на България, който ще се изписва на кирилица ".бг“, е бил одобрен от международната Интернет организация за имена и адреси ICANN, съобщиха от Министерството на транспорта във вторник. Това става пет години след първоначалната заявки и след отказ на регистрацията на стринга през май 2010 г. заради визуална прилика на българското предложение със съществуващи вече домейни на латиница.

Към онзи момент процедурата не предвиждаше възможност за подаване на възражение и преразглеждане. Тогава бе проведена нова анкета за избор на ново име на домейна на България на кирилица, но над 65 процента от участниците заявиха, че не желаят друг домейн.

Обявена от ICANN през декември 2013 година възможност за финална оценка на българското предложение за символи на националния интернет адрес на кирилица ".бг“ е позволила защитата на този домейн с доклад, доказващ, че това съчетание от букви не прилича нито визуално, нито смислово на съществуващи вече домейни.

"Използването на родната азбука в Интернет е сериозна стъпка за запазване на българския език и за утвърждаване на нашата културна идентичност“, коментира в съобщението на транспортното ведомство министър Николина Ангелкова. "Изписването на сайтове изцяло на родната азбука спомага за по-лесно използване на регионални източници на информация, които са от значение предимно за местните потребители. Тези, които не познават добре латинската азбука ще могат по-лесно да се справят с работата в мрежата“, посочва тя.

Следващата стъпка е получаване на заявление от страна на ICANN за готовност той да бъде включен в системата за имената на домейните. За да може националният адрес да се използва, е необходимо да има организация – регистър на имената в ".бг“. В следващите седмици Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията ще инициира среща с всички заинтересовани страни – бизнес, неправителствени организации и академични институции, за да бъде обсъдена методиката за избор на организация, която ще регистрира интернет имена на кирилица. Регистраторът ще бъде посочен от българското правителство след като бъде постигнато съгласие между участниците за критериите и процедурата по избора му.

От министерството допълват, че във вторник е било подписано и споразумение за сътрудничество с ICANN, което урежда общите действия в развитието на управлението на интернет имената в Европа, както и в областта на обучението на български експерти в интернет управлението.

Споделяне

Още от Общество