Одобрението на руската ваксина Спутник V в ЕС ще се забави

Одобрението на руската ваксина Спутник V в ЕС ще се забави

Одобрението на руската ваксина срещу коронавирус Спутник (Sputnik) V в ЕС ще бъде отложено, тъй като е пропуснат срокът за подаване на данни от клинични проучвания, съобщи Ройтерс.

Германски държавен служител е коментирал пред агенцията, че че ако не се предоставят необходимите данни за клинични изпитвания на европейския лекарствен регулатор ЕМА, одобрението ще бъде отложено поне до септември.

"Одобрението на Спутник ще бъде отложено вероятно до септември, може би до края на годината," заяви източникът, пожелал анонимност.

Преди това се очакваше Европейската агенция по лекарствата (EMA) да приключи прегледа на руската ваксина и да издаде решение през май или юни.

Друг източник твърди, че крайната дата 10 юни не е спазена и че EMA е предоставила на разработчика на ваксината, руския институт "Гамалея", още една седмица да подаде необходимите данни.

Руският фонд за директни инвестиции (RDIF), който пуска на пазара ваксината, заяви, че прегледът на EMA е в ход.

"Цялата информация за клиничните изпитвания за ваксината Спутник V е предоставена и прегледът на общата клинична практика е завършил с положителна обратна връзка от Европейската агенция по лекарствата", каза RDIF.

"Екипът на Спутник V очаква одобрението на ваксината през следващите два месеца", добавя руският фонд. ЕМА не коментира засега.

Правителството на германския канцлер Ангела Меркел е провело преговори за закупуване на Спутник V, но те зависят от одобрението на EMA.

Разочаровани от бавната имунизационна кампания, някои регионални германски провинции, включително Бавария по-рано тази година проявиха интерес към руската ваксина, но оттогава ваксинацията набра скорост.

Словакия стана втората страна в ЕС след Унгария, която започна да ваксинира хората със Спутник V този месец, въпреки липсата на одобрение от ЕС.

Споделяне

Още от Коронавирус

Как да се подходи с новата детска болница?