Одобреният от Путин Рамзан Кадиров стана президент на Чечения

Рамзан Кадиров е утвърден за президент на Чечения на извънредно заседание на републиканския парламента в петък. Според РИА Новости кандидатурата му на практика е била одобрена единодушно, като две бюлетини са били признати за недействителни.

Парламентът започна заседание веднага след петъчната молитва. В тайното гласуване взеха участие 58 депутати от двете камари на чеченския парламент – 18 члена на Съвета на републиката и 40 члена на Народното събрание. Пълномощният представител на президента на Русия за Южния федерален окръг Дмитрий Козак, който специално пристигна за заседанието на парламента, внесе за разглеждане кандидатурата на Кадиров.

Дебатите в парламента продължиха 20 минути. Изказаха се петима депутати, които единогласно изразиха надеждата, че парламентът ще подкрепи кандидатурата на Кадиров. Самият Кадиров също изрази надежда, че парламентът ще го подкрепи.

След гласуването председателят на долната камара на парламента Дукваха Абдурахманов заяви, че церемонията по встъпване в длъжност на президента ще продължи един месец.

По-рано Дмитрий Козак предложи на Владимир Путин трима претенденти за поста държавен глава на република Чечения – Рамзан Кадиров, лидера на регионалната структура на партията “Справедлива Русия” Муслим Хучиев и председателя на Грозненския район Шаид Джамалдаев. Путин предложи на чеченския парламент да разгледа кандидатурата на Кадиров за поста президент на републиката.

“За това решение взех предвид, че той е направил много за възстановяването на Чечения през последните години и в качеството си на заместник на председателя на правителството, и като правителствен ръководител”, заяви президентът Путин на срещата си с Кадиров в Ново Огарьово.

Кадиров беше назначен за изпълняващ функциите на президент на Чечения от 15 февруари, а Алу Алханов, който дотогава заемаше този пост, стана заместник министър на правосъдието.

Рамзан Кадиров е роден през 1976 г. в село Центорой в Чечения. Там е завършил училище. След първата чеченска война е работил като помощник и личен телохранител на баща си – мюфтията на Чеченската република Ахмад Хаджи Кадиров. През втората чеченска война е бил неотлъчно до баща си, като е решавал въпроси от организационен характер, бил е началник на охраната на Кадиров старши.

През 2004 г. завършва Махачкалинския институт за бизнес и право. Оглавявал е службата за сигурност на президента на Чечения Ахмад Кадиров. Заемал е длъжността помощник на министъра на вътрешните работи на републиката. След убийството на Ахмад Кадиров е назначен за първи заместник председател на правителството на Чечения.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?