ОДС брани Ботаническата градина в Балчик от Абрашев

Парламентарната група ОДС настоя територията на Ботаническата градина в Балчик да бъде обявена за защитена местност и да бъде спряно действието на Подробния устройствен план за нейната територия, задействан от културния министър Божидар Абрашев.

ОДС започват подписка до министъра на околната среда и водите за обявяване на Университетската ботаническа градина за защитена територия, заяви от парламентарната трибуна заместник-председателят на ПГ на ОДС Елиана Масева, която прочете декларация от името на групата.

От ОДС заявяват, че министърът на културата Божидар Абрашев е нарушил законите и е позволил да се разруши Университетската ботаническа градина. Подчиненият на министъра на културата Национален институт за паметниците на културата позволи да се реализира проект за строителство на територията на парка, предвиждащ строителство на 59 двуетажни къщи, 3 тенискорта, 3 басейна, амфитеатър за 1000 души, винарна и лозов масив, отбелязват от ОДС.

Посочва се, че министър Абрашев е пристъпил заповед на министъра на околната среда, с която се забранява всяко ново строителство и разширяване на легловата база на територията на парка. Министърът на културата не е получил съгласието на общинския съвет на Балчик за одобрение на Подробния устройствен план за проектирането в Ботаническата градина, не е съгласувал плана с Министерството на околната среда и водите, което е задължително съгласно Закона за устройство на територията, и е посегнал на собствеността на СУ "Св. Кл. Охридски", без да е взел съгласието на ректора, пише още в декларацията.

Депутатите от ОДС призовават народните представители от всички политически партии, учените и преподавателите от Софийския университет "Св. Климент Охридски", от Българската академия на науките и всички граждани да се присъединят към подписката.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: