ОДС иска мотивите за ордена на Сакскобургготски

ОДС настояват премиерът Сергей Станишев да обясни какви са мотивите за награждаването на Симеон Сакскобургготски с орден "Стара планина", обяви от   парламентарната трибуна в петък Яне Янев, който е зам.-председател на ПГ на ОДС.

"От вчера стотици граждани от страната с обаждания както в нашата парламентарна група, така и в други групи от опозицията, задават с основание въпроса дали този най-висок орден в държавата не се използва като лепило Ц-200 за спойка в коалицията", каза Янев, визирайки забравените вече призиви от членове на НДСВ за оттегляне от управлението. 

Преди ден Министерският съвет официално „предложи” на президента да удостои бившия монарх с държавното отличие заради „изключително големите му заслуги към България за развитие на демократичния процес, реформирането на страната, присъединяването ѝ към НАТО и Европейския съюз”. Първанов днес подписа любимия си указ за награждаване с орден „Стара планина”

Според нас, това нанася тежък удар върху републиканските устои на държавата и министър-председателят трябва да обясни какви точно са заслугите на Симеон Сакскобургготски, продължи Яне Янев, който е сред най-шумните противници на бившия премиер заради връщането на имотите му.

При това си състояние НДСВ трябва да се даде отговор пред обществото какво се цели с този орден, настоя още Янев. Освен това той смята, че задължително трябва да се посочат заслугите на жълтия лидер – “дали осемстотинте дни, дали автомагистрала ”Тракия” или изземването на царските имоти, които го превърнаха в един от най-богатите хора в Източна Европа”.

Ако Станишев не обясни публично мотивите връчването на ордена, ще бъде като по тодорживково време. “Прегърнат се Живков и Брежнев и си дадат един на друг ордени”, очерта ситуацията Янев.

Споделяне

Още от България