ОДС иска нова стратегия за приватизация на ЕРП

ОДС настояват за нова стратегия за раздържавяване на електроразпределителните дружества (ЕРП) и нова приватизационна процедура. Това поиска в петък с декларация от името на ОДС-Демократи за силна България и БСДП депутатът Иван Иванов. Следващия петък, 9 юли се очаква да стартира приватизацията на 7-те дружества с подаването на оферти от кандидатите.

"Ние сме против поредното немотивирано увеличаване на цената на електроенергията за битовите потребители, каза Иванов. Вместо предвиденото в енергийната стратегия увеличение на цените на електроенергията с по 10 процента годишно, за периода 2001-2004 г. правителството увеличи близо два пъти цените в сравнение с тези в края на управлението на ОДС, заяви той. По думите му това е било направено без икономически анализ и аргументи.

В ущърб на българските граждани правителството увеличи цената на електроенергията, преди да приватизира електроразпредителните дружества, вместо новите собственици да обявят своите цени под натиска на конкурентния и предварително либерализиран пазар, каза Иван Иванов.

С поскъпването на цените на тока от 1 юли енергийният министър Милко Ковачев, че за напред вече цените ще се регулират от пазара, а не от държавата.

Депутатът Иванов заяви, че ОДС са категорично против начина на приватизация на електроразпределителните дружества, която по думите му е срещу българските интереси и е извършвана по непрозрачен и непочтен начин.

В приетата от мнозинството стратегия за раздържавяване на електроразпределителните дружества при оценяване на офертите няма изискване за каквито и да било инвестиции, посочи депутатът от ОДС. Това ще лиши от бъдещо технологическо развитие тази базова структура в българската енергетика и офертите неизбежно ще бъдат оценявани субективно, смята Иван Иванов.

Преди десетина дни от БСП пък настояха да бъде осигурена възможност на руски фирми да се включат в търговете за продажба на ЕРП. За руснаците лобира зам.шефът на социалистическата партия Румен Петков.

Споделяне

Още от Бизнес