ОДС иска оставката на Дикме заради поскъпването на хляба

Министърът на земеделието и горите Мехмед Дикме да бъде освободен, защото предизвикал скок в цените на хляба и масови фалити на фермери и кооперации, настоява ПС на ОДС в декларация до премиера Симеон Сакскоубргготски.

Според ОДС, министър Дикме е предизвикал пълна демотивация на земеделските производители, които в края на миналата година са засели с 4 милиона декара по-малко площи с пшеница. В България ще има рекордно ниски добиви - по малко от милион и петстотин хиляди тона зърно и това вече предизвиква скок в цените на хляба. Бившият земеделски министър Венцислав Върбанов уточни, че очакваните добиви са най-ниските за последните 20 години.

Само за последните три месеца цената на хляба се е повишила с 35%, отбелязват от дясната опозиция. Ако се стигне до внос на зърно от САЩ или Канада цената му ще бъде над 160 долара за тон, обясни Венцислав Върбанов. Той уточни, че при такава цена на зърното тази на хляба ще се повиши минимум с 30%. Върбанов е на мнение, че правителството вече няма полезен ход.

От ОДС заявявят, че през последните седмици управляващите са търсили оправдание в климата, в повишаването на цената на тока, в спекулативните търговци и хлебопроизводители. Според тях се подготвя план срещу зърнената криза и открито се заявява, че държавата ще се намеси на зърнения пазар, ако е необходимо със зърно от държавния резерв. От ОДС попитаха, ако през юли държавата се намесва на пазара със зърно от резерва, какво ще прави правителството през декември и в началото на следващата година.

Депутатът от ПС на ОДС Моньо Христов отбеляза, че правителството е решило да увеличи 6 пъти таксата за фитосанитарен контрол, която от 3 лева на тон е станала 20 лева на тон. Въведена е нова такса от 15 лева на тон за протокол за износ и два нови сертификата - единият на български език, който струва 12 лева, а другият на английски - 30 лева, добави Христов. Той обясни, че ако цената на зърното в България е 200-210 лева на тон за износа му ще трябва да се плати 240-250 лева.

Според Моньо Христов след решенията на кабинета става невъзможно производителите, които имат договори за износ да ги изпълнят, това ще доведе и до подтискане на цената на зърното на българския пазар. Той прогнозира, че мерките ще задържат зърното в страната, но цената ще се понижи до ниво, при което зърнопроизводителите ще бъдат ощетени.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?