ОДС нападна Симеон, Първанов и Доган, че реабилитират възродител

Парламентарната група на ОДС обвини премиера Симеон Сакскобургготски и президента Георги Първанов, че реабилитират като комунистическия репресивен апарат с награждаването на проф. Васил Мръчков с орден "Стара планина".

Според ОДС като бившият главен прокурор Мръчков е един от главните участници в етническото прочистване и т.нар. Възродителен процес през 80-те години, посочиха в официална декларация от ОДС. В декларацията остро бе нападнато и ДПС, което обаче по-късно разкри, че не правителството и премиерът, а председателят на парламента Огнян Герджиков е предложил за награда професора. Самият Герджиков обясни, че е предложил Мръчков като уважаван юрист, знаел, че е бивш главен прокурор, но нямал данни да е замесен във Възродителния процес.

В понеделник от президентството съобщиха, че "За изключително големи заслуги към България и във връзка със 70-годишнината от рождението му президентът удостоява с орден "Стара планина" - първа степен проф. Васил Мръчков".

"Тази награда е нова стъпка за реабилитиране на крепителите и идеолозите на комунистическата диктатура и с нея възкръсват най-жестоките и мрачни страници от близкото ни минало - а именно - преследването и унищожаването на политически противници, провеждането на т.нар. Възродителен процес", обяви от трибуната на парламента Кина Андреева.

Мръчков е бил един от най-важните ръководители на репресивния апарат, който е убивал и изпращал български турци по затвори и лагери, прогонвал ги е извън страната и ги и лишава лот имущество и граждански права. Той получава награда в момент, когато българските мюсюлмани още очакват присъди за идеолозите и изпълнителните на възродителния процес, се посочва в декларацията.

Според ОДС, този акт за пореден път доказва, че Ахмед Доган и неговото обкръжение потвърждават своята обвързаност с тоталитарния режим и показва, че не защитават интересите на българските мюсюлмани.

Зам.председателят на ДПС Лютви Местан обаче скочи в пленарна зала и обяви, че ДПС и министрите му в кабинета нямат нищо общо с това награждаване. Предложението е направено от председателя на Народното събрание Огнян Герджиков, а той не бил поставил въпроса на председателски съвет на парламента. Така, по думите на Местан, Герджиков е "поел отговорност и за мотивите и за акта на награждаването на Васил Мръчков".

Александър Арабаджиев от БСП се възползва при задаване на актуален въпрос, за да обяви, че проф. Мръчков е един от най-уважаваните и изградени юристи в република България, които са живи. Такъв тип личност не се създават за два дни, каза депутатът, но Герджиков го прекъсна и му каза да си зададе въпроса си към здравния министър Славчо Богоев.

Ние оставаме на принципната позиция, че идеолозите и изпълнителите на възродителния процес трябва да получат заслужено наказание, което е отговорност на съответните държавни институции, обяви Местан.

Гавра с демократичните ценности и паметта на жертвите комунистическия режим е този акт, според ОДС, които призоваха гражданското общество към нетърпимост и протест срещу подобната реабилитация.

Първанов за пореден път отличава с орден "Стара планина" фигури със спорни заслуги. Сред носителите на високо държавно отличие е оръжейният търговец и издател на "Дума" Петър Манджуков, главният редактор на в. "Труд" Тошо Тошев, скулпторът Вежди Рашидов. Според публикация в медиите се готви подобна награда и за о.з. ген. Атанас Семерджиев, който бе осъден за унищожаване на досиетата на бившата Държавна сигурност.

Още от България