ОДС настоява парламентът да обсъди доклада на МВР

ОДС настоява докладът на МВР за престъпността да бъде обсъден на закрито заседание на парламента. Това заяви днес лидерът на дясната коалиция Надежда Михайлова, в изказването си по повод откриването на новата сесия на Народното събрание.

През последните седмици обществото се тресе от слуховете за евентуални връзки на членове на кабинета с организираната престъпност, каза Михайлова. Въпросът за организираната престъпност трябва да влезе в парламента, където да се обсъдят варианти за решаване на проблема, посочи тя. Михайлова добави, че ОДС няма да позволи този въпрос отново да отшуми.

Не можем да говорим, че искаме в България да има ред и сигурност за гражданите и нормални условия за икономическите субекти и наред с това страната да се тресе от "някакъв загадъчен доклад на МВР", заяви и лидерът на БСП Сергей Станишев. Според него не е нормално в една парламентарна република този доклад да не бъде разглеждан в парламента, най-малкото в комисията за вътрешна сигурност и обществен ред.

На 1 май президентът Георги Първанов заяви, че докладът на МВР е "блед" и представя частично състоянието на борбата с престъпността. На мен сякаш ми липсват "етажи" на организираната престъпност. Най-високият етаж, т.нар. акули, се губи, а той не трябва да бъде пренебрегван, каза президентът. По думите му, без да се хванат най-големите, босовете, проблемите няма да бъдат решени.

Според президента докладът има двоен стандарт. Посочени са, вероятно с основание, някои магистрати, но би трябвало да видим и другата линия - за възможни връзки на организираната престъпност с политическата класа, коментира още Първанов. Според него това е дебат, който не може да бъде преустановен без основание, след като веднъж е започнал. По-важно е да се набележат всички законови, професионални и управленски мерки, които да позволят решаването на болезнените въпроси на борбата с престъпността, смята президентът. Бих искал да видя дебат, който да открои реалните проблеми в работата на правозащитните органи, както се казва, да не заметем боклука под килимчето, коментира държавният глава.

Самият главен секретар на МВР ген. Бойко Борисов изрази съмнение, че докладът е изпратен в непълен вид при президента и министър-председателя. Това не е докладът "Борисов", каза генералът пред Би Ти Ви на 30 април, след като премиерът не прие оставката му. Докладът не е съкращаван, не е крита информация, обяснява обаче вътрешният министър Георги Петканов.

Споделяне

Още от България