ОДС поиска да отпадне напълно имунитетът на магистратите

Предложение да се премахне напълно имунитетът на магистратите, направиха заместник-председателят на СДС Екатерина Михайлова и заместник-председателят на Парламентарната група на СДС Димитър Абаджиев, съобщи Дарик радио. Това предложение бе дадено по време на заседанието на Парламентарната комисия за промени в Конституцията.

Комисията трябваше да гласува днес предложението на експертната група, според което магистратите не носят гражданска и наказателна отговорност за служебните си действия и за актовете, които постановяват и не могат да бъдат задържани без разрешение на Висшия съдебен съвет.

Екатерина Михайлова и Димитър Абаджиев предложиха да отпадне от Конституцията и функционалният имунитет на магистратите и да ги пази единствено гражданската отговорност, за да не могат да им се предявяват парични искове за морални щети в хода на делото. Димитър Абаджиев посочи, че има препоръка в тази насока от Венецианската комисия.

Борислав Ралчев от НДСВ каза, че ако имунитетът се сваля едва при повдигането на обвинението, това означава Народното събрание да даде разрешение магистратите да бъдат разследвани и срещу тях да бъдат събирани доказателства, че са под имунитет както и да им се налагат парични гаранции и домашен арест.

Ралчев предложи да се запише, че магистратите ще носят наказателна и гражданска отговорност за служебните си действия, ако има достатъчно данни, че извършеното е умишлено престъпление от общ характер. Така ще се даде възможност ВСС да формира органи, които ще могат да извършват дейности, които да установят има или няма достатъчно данни, уточни той.

Любен Корнезов от Коалиция за България каза, че има опасност от спекулации, ако се приеме само гражданска неотговорност за магистратите, и посочи, че е за функционален имунитет на съдиите, прокурорите и следователите.

Днес комисията обсъди и кой да има право да иска снемането на имунитета на магистратите. Екатерина Михайлова поиска да се разшири кръгът от лицата, които имат право да искат снемането на имунитета и те да се запишат в Конституцията. Според нея ако това не стане, ще остане само право на главния прокурор да иска снемането.

Константин Пенчев от НДСВ посочи, че според тълкувателно решение на Конституционния съд прокуратурата може да иска снемането на имунитет на магистрат, тъй като има обвинителна функция. В предложеният от експертите текст се обвързва искането за снемане на имунитет и обвинителната функция, каза Анелия Мингова от ПГ на НДСВ. Тя предложи да се помисли върху тълкувателна корекция, така че обвинителните функции на прокуратурата да се обособят от момента на повдигане на обвинение.

Споделяне

Още от България