ОДС поиска парламентът да осъди комунистическите режими

Лидерът на ОДС Петър Стоянов поиска в петък от парламентарната трибуна обща подкрепа на декларация, която осъжда комунистическите режими в подкрепа на приетата преди две седмици резолюция 1481 от 2006 г. на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

От ОДС внесоха в Народното събрание и проект за решение, което, по думите на Петър Стоянов, трябва да доведе до “национално помирение” и “сплотяване на обществото около общочовешките ценности”.

В отговор, зам.-председателят на ПГ на БСП Татяна Дончева заяви, че осъждането на комунистическото минало е идеологията, която десните използват през последните 15 години.

Повече от 10 години десницата беше носител на флага на промяната и през целия този период левицата имаше комплекс, че не доказала чувството си за перспектива, заяви Дончева. По думите ѝ, явно след като идеите за ЕС и НАТО са почти осъществени, десницата не може да роди никакви нови идеи и това е лошо за бъдещето на България, за корективите на днешното управление.

По мнението на червената депутатка, осъждането на комунистическия режим е било кауза на хора, които сега са на по 70-80 години и попита какво десницата предлага на 30-40 годишните и до осъждането на комунизма ли е стигнала идеологическата ѝ дълбочина.

Вие години наред паразитирахте върху осъждането на комунизма, когато бяхте на власт през 1997 г., така го осъдихте, че превербувахте бившите агенти на Държавна сигурност, за да ги ползвате, каза още тя.

Според заместник-председателя на групата на левицата, при днешното недоверие на гражданите в политическата система е нужна концепция за общественото развитие на България. Нека тя да бъде различна, от лява и от дясна гледна точка, но да има такава, да е рационална и насочена напред, добави Дончева.

В мотивите си пред депутатите Петър Стоянов обясни, че в почти всички страни от Източна Европа  е завършил дебатът за ЕС и НАТО. За да може този процес да завърши и у нас е необходимо “единодушното осъждане от цялото общество на извършените от тези режими престъпления”.

В предложението на ОДС се призовават комунистическите и посткомунистическите партии в България да преоценят миналото на комунистическия режим и недвусмислено да осъдят извършените от него престъпления срещу българския народ.

Представеният проект призовава още съответните министерства да осигурят ефективно прилагане на Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресираните лица, отнасяйки се с уважение, разбиране и подкрепа към хората, преживели репресии, и към техните семейства.

Това не е акт на дребнаво политическо заяждане, заяви Петър Стоянов като подчерта, че в България никога не е извършен прочит на историята и на онова, което е било сътворено в страната в годините след Втората световна война до 1989 г.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?