Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ОДС прави завой към царя след обещанието му да не подкрепя кабинет на БСП

175 коментара
ОДС прави завой към царя след обещанието му да не подкрепя кабинет на БСП

Премиерът Симеон Сакскобургготски стана повод за първата по-сериозна интрига в предизборната кампания, като обяви, че НДСВ не би подкрепило мандат за управление на БСП, нито правителство, ръководено от левицата. Това даде повод на ОДС да обяви, че спира широко одумвания си като “черен PR” клип, внушаващ визуалното превъплъщение на царя в Сергей Станишев, като социолози и политолози предупредиха, че ходът на Симеон в крайна сметка ще удари изборния резултат именно на ОДС.

Предизвестеното от царски политици и съмишленици изявление, че няма да се коалира с БСП, излезе като интервю на Сакскобургготски в “24 часа” и случайно съвпадна с оповестеното от МБМД последно проучване, което с прогнозни изборни проценти илюстрира бъдещата дясно – центристка коалиция. Според данните на агенцията, макар че БСП има голяма преднина от близо 38% и би вкарала в парламента около 104 депутати, единствената дясна партия (ДСБ), която е против втори премиерски мандат на Сакскобургготски, остава извън борда и се отваря възможност за НДСВ, ОДС, БНС и ДПС да формират кабинет срещу левицата.

ОДС дава знак на Симеон за следизборна коалиция

“Окуражително е, че министър-председателят, след заигравката с БСП, се увери в нашата теза, че само дясноцентристко правителство може да даде шанс на хората наистина да живеят по-добре,” похвали Симеон лидерът на СДС Надежда Михайлова в понеделник.

Според политолози, коалирането на сините с царската партия е единственият възможен начин за ОДС (СДС, Гергьовден, Демократическата партия, БЗНС-Обединен и ДРОМ) да участват в някаква форма във властта. 

Въпреки че пред бТВ лидерът на Гергьовден Любен Дилов – син обяви, че клипът ще бъде свален заради публичния отказ на Симеон от бъдещо управление с БСП, по-късно пред Mediappol той обясни, това става по предварителен план в предизборната кампания на ОДС. "Клипът трябваше да падне днес и това просто съвпадна с изявлението на Симеон. Нищо в нашата предизборна кампания не е променено като следствие от изявлението му”, каза лидерът на Гергьовден в отговор на твърденията, че ОДС е производна на решенията и кампанията на други политически сили.

"Не знам доколко сега едно интервю променя нещата, след като толкова време НДСВ не казваше категорично какво смята да прави, дали ще се коалира с БСП, а същевременно кабинетът беше подкрепян от БСП - имаше достатъчно много жестове и достатъчно знаци на взаимна обич като назначението на Димитър Костов за подуправител на БНБ, Ирина Бокова за посланик във Франция, Гиньо Ганев за омбудсман," каза Дилов-син и припомни за множеството категорични заявки през последните четири години, които не се случиха.

В същото време той си остави вратичка като обясни, че в НДСВ има две крила, които са борят помежду си - едното със симпатии и желания да прави кабинет с БСП, а другото против. "Да се надяваме, че ще надделее второто. В този случай ще водим преговори с тях за следизборна коалиция, но около програми, а не около харесване или нехаресване," заяви Любен Дилов.

ДСБ: Симеон иска да привлече десни гласове

Лидерът на ДСБ Иван Костов определи изявлението на Симеон като израз на слабост, тъй като явно НДСВ са отчели, че разкрачената им позиция по отношение на БСП не дава резултат. По думите на Костов обаче това не е радикална смяна на позицията, защото Симеон не казва, че ако БСП даде мандата си на него, той няма да състави правителство и не казва, че при никаква ситуация не би приел подкрепата на БСП за НДСВ.

Лидерът на ДСБ защити тезата си, че Симеон управлява заедно със социалистите, допускайки ги правителството, структурите за сигурност и пр.

Политологът Светослав Малинов, който е водач на листата на ДСБ в Бургас, е изключително скептичен към думите на премиера. В тях той разчете опит на НДСВ да привлече десни гласове без обаче да се отрича категорично от съвместно управление след изборите със социалистите.

Случилото се през последните 4 години “показва, че Симеон ще направи всичко възможно, за да увеличи своето влияние, своите имоти, за да получи повече гласове. В случая това е и опит да се привлекат и десни гласове. Ако внимателно се вгледате в интервюто, там не е казано, че при никакви условия няма да има коалиция с БСП", каза Малинов пред Mediapool и добави, че е грешка да се вярва на дадената от премиера дума.

Четири години НДСВ допускаше БСП във властта по всички канали и сега изведнъж като вижда, че това е крайно непопулярно и прави този чисто предизборен ход, посочи той. Така, според Малинов, НДСВ ще отиде по-силно при преговорите си с БСП.

Демократи за силна България по никакъв начин не могат да влязат в коалиция с БСП в следващия парламент и правителство, категоричен е той.

Според него, най-опасното е, че така НДСВ ще вземе повече гласове от колебаещи се десни избиратели, за да ги занесе след това в своята управленска коалиция с БСП. "Това е притеснително, защото този тип лъжи изискват малко време, за да бъдат разкрити, а в суматохата някои хора могат да решат, че това е промяна," смята Малинов.

"ОДС има много солидно крило, начело с Филип Димитров и Петър Стоянов, които винаги са искали коалиция с НДСВ и сега с радост приемат думите на Симеон като че ли са неговите истински намерения. Те се нуждаят от алиби за погрешната си политика, а Симеон им я дава," обясни политологът.

Изтеглянето на НДСВ вдясно ще бъде катастрофално за ОДС и БНС

От няколко седмици има сведения за това, че в рамките на НДСВ различни хора се опитват да убедят Симеон, че кампанията на партията трябва да бъде насочена по-сериозно срещу БСП, защото в противен случай няма да успеят да съберат резултата, на който разчитат (най-малкото близък до този на БСП, ако не и по-висок). Верен на своето верую да не взима страна "за" или "против" за когото и да било, Симеон явно доста време е отстоявал на натиска да даде благословия за кампания насочена срещу БСП. Тази теза разви политологът Огнян Минчев пред Mediapool.

Според Минчев думите на Симеон са резултат от факта, че предизборната кампания на НДСВ е изгубила каквато и да е посока, съдържание, идентификация. Тя се е превърнала в една аморфна кампания на освещаване на чешмички, пътечки и харчене на големи пари, откраднати от държавата за псевдоблаговорителни цели по места, което обаче не е убедило гласоподавателите да дадат своя глас за НДСВ.

"Очевидно е, че самият Сакскобургготски е разбрал, че с тази кампания ще изгуби, а няма да спечели нови гласове. И това, което направи с днешното си интервю, е една полууговорка, че НДСВ е на практика една партия, която няма обща програма и цели с БСП," смята политологът.

Той също акцентира на факта, че Симеон не е обявил, че НДСВ няма да участва в едно правителство с БСП, което се е очаквало от него на практика да каже и разликата е доста съществена.

Многократно през тези четири години премиерът е казвал нещо и впоследствие се е отмятал, припомни Минчев. "Няма да се учудя ако още утре или вдругиден той се изуми: " Никога не съм казвал нещо подобно."

Другата възможност е изказването му да се замаже по начин, който да го обезсмисли.

Ако заявлението бъде последвано с други утвърждаващи заявки, че НДСВ наистина се разграничава от възможности за съвместно управление с БСП, това ще означава, че НДСВ се изтегля надясно от центъра, предприема твърда позиция по отношение на БСП, приема БСП за опонент, а по-малките фракции вдясно за потенциални съюзници, каза Минчев. Според него подобно изтегляне вдясно ще има катастрофални последици за ОДС и БНС, които са двете по-меки десни фракции, от които през последните месеци НДСВ черпи доста сериозен резерв от гласоподаватели.

Симеон си оставя достатъчно вратички за коалиране

Социологът от Галъп Живко Георгиев не намери нещо ново в интервюто на премиера и в позицията на ОДС. Според Георгиев, случилото се няма да повлияе радикално на предизборната обстановка.

В изявлението на Симеон социологът вижда достатъчно отворени врати за всякакви следизборни сътрудничества, в това число и с БСП. Казва се, че НДСВ няма да подкрепи правителство на Коалиция за България, но не става ясно отношението към коалиционното пратниране с БСП, което очевидно няма да е правителство на Коалиция за България, аргументира се той.

Случилото се няма да повлияе радикално на предизборната обстановка, тъй като вече няма много време за радикална смяна на послания. Десният електорат, който е разколебан между 5-6 десни политически сили, сред тях е и НДСВ, ще си остане разколебан, смята Живко Георгиев.

Конкуретната борба между НДСВ и ОДС е лесна за прогнозиране, тъй като ОДС води относително печеливша в теснопартиен смисъл стратегия, която да противодейства на декларираното още в началото внушение на НДСВ, че то е единствената бариера пред идването на власт на БСП, смята социологът.

"Ако НДСВ беше успяло до сега да се наложи като единствена алтернатива на БСП, най-потърпевша щеше да е ОДС. И точно за това сините предприеха тази защитна стратегия, която в същото време го направи по-слабо уязвимо от очерталата се тенденция НДСВ да привлича на своя страна електорат от ОДС. От друга страна, ОДС предприе едно по-опозиционно поведение, макар и малко късно, което го направи по-неуязвимо за атака от страна на ДСБ," посочи Георгиев.

Той призна, че негативната кампания на ОДС не прави по-лесни и по-възможни усилията за евентуална следизборна коалиция, което си остава единствената формула, в която ОДС може да се окаже във властова позиция след изборите. "Тя свърши своята работа, но не облекчи усилията на ОДС след изборите да градят достатъчно принципна коалиция с НДСВ. Тя може да се случи единствено под флага "Не на БСП", каза Живко Георгиев.

Тактически ход на НДСВ

Зам. председателят на БСП Румен Овчаров определи изявлението на премиера като тактически предизборен ход на НДСВ, които оценяват като недостатъчна или като провалена стратегията си до момента. “За последните 4 години според мен българите забелязаха, че Симеон говори едно, пък прави точно обратното. Така че аз по-скоро бих го разгледал в обратен ключ - по-скоро той прави винаги обратни нещата на тези, които приказва”, каза Овчаров пред бТВ и добави, че няма спомен някой от БСП да е канил НДСВ за бъдещо правителство.

В понеделник външният министър Соломон Паси и министърът по европейските въпроси Меглена Кунева потвърдиха в Русе, че НДСВ няма да подкрепя кабинет на БСП. “Няма как да има коалиция между партия, която води страната напред, и партия, водеща я назад. Това би било невъзможен съюз и затова НДСВ ще управлява с всички, които имат политика за развитие на България напред”, каза Паси, цитиран от БТА.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

175 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. БНС №12
  #178

  .

 2. БНС №12
  #177

  .

 3. бебка
  #176

  да-а-а.

 4. БНС №12
  #175

  .

 5. InanK
  #173

  Гласувайте,граждани,за да турим пръст на гювендиите от ДПС.

 6. Стефанов
  #172

  преди 8 века един свинар стана цар.... а преди 4 години един цар стана свинар На царете не е присъщо да се занимават пряко са политика.....а да обединяват хората за да се управалява сега трябват умение и образование а тОЙ гО няма!

 7. бебчо
  #171

  така изглежда.

 8. ДОБРЕ
  #170

  .

 9. InanK
  #169

  Синята кучка,да ме прости тази порода,Нада дано не стигне заветните " %!Желая и го!Мамцата и го!!!

 10. InanK
  #168

  За който и да е,но никога за кретена Симеон!!!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.