ОДС призова президента да не дава орден на Доган

Депутатите от ПГ на Обединените демократични сили се обявиха против награждаването на лидера на ДПС Ахмед Доган с орден "Стара планина". В специална декларация, която Елиана Масева прочете пред Народното събрание по време на парламентарния контрол, ОДС призова президента Георги Първанов да не издава указ за награждаването.

Според ОДС предложението за награждаването на Ахмед Доган е поредното обезценяване на най-високата държавна награда и е предизвикателство към гражданското общество. Първанов направи носител на "Стара планина" оръжейния търговец и издател на "Дума" Петър Манджуков, а също и бившия зет на Тодор Живков - олимпийският шеф Иван Славков.

Награждава се човек, типичен изразител на фанфарната демокрация у нас, доказан сътрудник на бившата Държавна сигурност, изиграл решаваща роля за свалянето на първото българско демократично правителство от власт, се казва в декларацията.

Според ОДС председателстващият партията, която състави "Беровото правителство на безвремието и застоя, на разцвета на организираната престъпност и финансовите пирамиди", не трябва да бъде награждаван.

Депутатите смятат, че мотивът за награждаването, че именно Доган е един от основните защитници на гражданския мир в България, принизява ролята на цялото българско общество и традициите за етническа толерантност, като ги приписва на един-единствен човек.

Напълно несъстоятелно е българският етнически модел да бъде повод за награждаване на политик, защото едва ли за една натовска държава е най-добър моделът, при който хората се определят политически по етнически признак, отбелязват от ОДС.

И в СДС били против орден за Доган

Няма морал човек, участвал в терористични актове, да бъде награждаван с най-високото държавно отличие - ордена "Стара планина", заяви днес в Кърджали членът на НИС на СДС Младен Влашки, цитиран от БТА. Без да има официална позиция на синята партия по този въпрос, такова становище изразявали членове на НИС и депутати от парламентарната група на СДС.

Неотдавна и посланикът на САЩ в България Джеймс Пардю заяви в Кърджали, че етническите партии не са добро нещо за Балканите и турците не трябва да се обединяват само около един лидер и една партия, визирайки Доган.

След кампания на в. "Труд", чиито главен редактор Тошо Тошев също е орденоносец, правителството на Сакскобургготски предложи на президента, а Георги Първанов подкрепи идеята, лидерът на ДПС да бъде награден с държавно отличие по случай 50-годишнината си и заради опазването на етническия мир в България.

Рожденният ден на Доган е на 29 март и се очаква указът да бъде подписан всеки момент. В чест на юбилея на 28 март в НДК ще има благотворителен концерт, озаглавен "Зедност", за който Доган е поканил Горан Брегович.

"Новото време" - с контра декларация
В контра декларация ПГ "Новото време" отхвърли призива на ОДС Доган да бъде лишен от орден и се обяви против "политиката на омраза, вражди, врагове, тайни, клевети и завери, която ОДС се опитва да наложи отново в българското политическо общуване".
още

Вчера и лидерът на Национално движение за права и свободи (НДПС) Гюнер Тахир заяви, че уникалният български етнически модел не е дело нито на една партия, нито на един човек, а е в резултат на вековното мирно съжителство на всички български граждани от различни вероизповедания и етноси.

Тахир каза, че за последните 14 години лидерът на ДПС не се е изявил нито като политик, нито като законодател или в изпълнителната власт. В същото време всички помним как преди 6-7 години Ахмед Доган обяви, че е милионер, отбеляза Тахир. Сега е моментът според него Доган да обяви с какъв бизнес се е занимавал.

Лидерът на НДПС обвини шефа на ДПС, че откакто е коалиционен партньор на управляващото мнозинство, той се е превърнал в най-големия комисионер в държавата.

По думите му от две и половина години всеки по-голям инвеститор от съседна Турция или местен бизнесмен, каквото и да се опита да започне, то задължително минава през кабинета на Ахмед Доган.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: