ОДС призова Симеон да отстрани Петканов заради подслушванията

Смятам, че заедно с вътрешния министър Георги Петканов и Вие трябва да помете политическата отговорност за подслушването на политици, призова премиера депутатът от ОДС Иво Цанев, по време на парламентарния контрол.

Цанев, заедно с Йордан Бакалов, зададе на Симеон Сакскобургготски въпроса защо през миналата година в парламента не е бил внесен доклад за състоянието на националната сигурност през 2001 година. Цанев обясни, че ако това е било направено, е можело да се предотвратят случая с контрабандата с оръжие от Терем, връщането на политическата полиция, за което говорят случаите с подслушването и допускането на кризисни ситуации покрай унищожаването на ракетите СС 23.

Ако имаше такъв доклад, нямаше да липсват ключови закони като този за управление на кризи, за националната сигурност , за НРС и НСО, обясни Цанев. Според него липсата на доклада забавяла и вече очевидните промени, които трябвало да бъдат направени в ръководството на МВР, но не консултираните с БСП промени в Национална служба Сигурност, а оставката на Петканов.

В отговор Сакскобургготски каза, че отлично е разбрал обрисуваната апокалиптична картина, но основните рискове за националната сигурност на България са международния тероризъм и организираната престъпност, нестабилността на обстановката в Близкия Изток, нелегалната миграция и действието на организирани престъпни групи на територията на страната.

Симеон Сакскобургготски не каза нито дума по скандалите с подслушванията и призивът да поеме политическа отговорност, като отстрани министър Петканов.

Премиерът обясни, че през 2002 г. е изготвен доклад за състоянието на националната сигурност, но той не е отговарял на новите проблеми в международен мащаб. Затова била необходима нова концепция за национална сигурност и програма за нейното осъществяване. Премиерът обеща да ги внесе, но не се ангажира с конкретен срок.

Споделяне

Още от България