ОДС прокара на първо четене проект за 18 на сто ДДС

Неочаквано парламентът гласува на първо четене намаляването на Данък добавена стойност на 18 процента. Това стана с приемането на първо четене на проекта на ОДС за промени в закона за ДДС, предаде БНР.

Мнозинството не успя да отхвърли проекта на ОДС, предвиждащ намаляване на НДС от сегашните 20 на 18 процента.

За намаляването на ставката ОДС получиха подкрепата на СДС и "Новото време". Текстът бе подкрепен от 108 депутати, "против" бяха 82-ма, въздържаха се 25.

На първо четене опозицията успя да прокара и проекта на "Народен съюз", който предвижда диференцирана ставка - за хляба - 5% ДДС, и 7% за лекарствата, прясното и киселото мляко, за кравето сирене и масло, за яйцата и пилешкото месо.

Подкрепените изменения на "Народен съюз" предвиждат още ДДС в размер на 10 % за посадъчен материал за трайни насаждения, за детските храни, облекла и обувки, за учебници и тетрадки.

Намалението на данъка върху добавената стойност би било сериозен стимул за бизнеса, но надали тези поправки ще минат на второ четене, коментира за Mediapool Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара (БСК). Явно този път не е имало достатъчно депутати от управляващото мнозинство в пленарната зала, за да отхвърлят проекта на опозицията, допълни той. По думите му това намаление въобще не се вписва във финансовата рамка на проектобюджета за 2005 г. Приходът от ДДС е най-голямото перо в бюджета и свалянето му би се отразило чувствително върху постъпленията в хазната, за което държавата не е готова, заяви Данев. Иначе за бизнеса и хората би било чудесно, защото ще се стимулира потреблението, допълни той.

Според шефа на БСК въвеждането на диференцирани ставки за ДДС за различните стоки и услуги съществува във все по-малко европейски страни. Само две държави в ЕС имат по-нисък данък върху добавената стойност за детските стоки, а във Франция различен ДДС има в туризма и в някои сфери на услугите, каза Данев. Според него по-добре е да се върви към единен данък в Европейския съюз, отколкото да се въвеждат различни ставки.

Правителственият проект също бе приет на първо четене. В него е заложено да се намали срокът за възстановяване на ДДС към фирмите-износителки от 45 на 30 дни.

Останалите три от общо шестте проекта за изменения бяха отхвърлени от пленарна зала. Не се прие искането на нововремци да се даде възможност на предприемачите да съдят данъчната администрация, ако тя не възстанови ДДС в законния срок.

Не се събраха гласове в подкрепа на предложението на левицата за лекарствата, учебниците и литературата от български автори ставката да е 10 процента, а за хляба и млякото - 15 % ДДС.

Споделяне

Още от Бизнес