ОДС пуска доброволни улични патрули и в София

Център за приемане на сигнали за престъпни прояви откри ОДС в неделя, в присъствието на лидерите на СДС и Движение “Гергьовден” Надежда Михайлова и Любен Дилов-син, както и други представители на коалицията.

На тел. 980 59 17 или на място в офиса на ул. “Съборна” 5 ще се приемат сигналите, които ще бъдат пренасочване към МВР, РДВР и РПУ. Ще се води документация за всеки случай и ще се следи за ответната реакция на полицията.

Граждански патрули към центъра ще извършват наблюдения на улиците. Засега стартират четири екипа с по двама души доброволци, които ще следят криминогенни точки около четири училища в район "Средец" от 18.00 до 22.00 часа. Идеята е патрули да се организират и в останалите общини. Те ще работят във връзка с "Егида" и СДВР, предвиждат от коалицията.

Надяваме се, че така ще можем много по-ефективно да съдействаме на МВР и да упражняваме контрол на свършената работа, което е и особено актуално в контекста на последните събития, каза Надежда Михайлова.

Такива центрове работят в Плевен, Видин и Шумен в изпълнение на инициативата на СДС от август миналата година за гражданска мобилизация на борбата с престъпността. Във всеки от тях се приемат поне по 10 сигнала дневно,  свързани главно с битова престъпност, посочиха от СДС.

Гражданските центрове не работят с анонимни сигнали, а патрулите не влизат в съприкосновение с криминални лица. Начинът им на работа е консултиран с експерти и е одобрен от специализираните органи.

Споделяне

Още от България