ОДС се отказва от комисията по досиетата, ако не се приеме кандидатът им

ОДС се отказва от комисията по досиетата, ако не се приеме кандидатът им
Наличие на данни за терористична дейност в миналото и анархистични призиви са причината да бъде отказан от Национална служба сигурност (НСС) достъп до класифицирана информация на Георги Константинов, кандидат на ОДС  за член на бъдещата комисия по досиетата. Това бе потвърдено официално в сряда от шефа на контраразузнаването Иван Драшков и лидера на СДС Петър Стоянов след заседанието на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.  

На единствения кандидат на ОДС Георги Константинов, известен като анархиста, и на Стилиян Станев, един от тримата номинирани от БНС, им бе отказан достъп до класифицирана информация през миналата седмица. В сряда шефът на служба трябваше да мотивира това решение пред народните представители. По време на заседанието обаче за Станев не е станало въпрос.

В сряда БНР съобщи, че на Станев му е отказан достъп до класифицирана информация, тъй като контраразузнаването установило, че през 2000 година, докато той работел в НСБОП, поддържал връзки с убития в Амстердам Константин Димитров - Самоковеца.

Иван Драшков първо отрече да е оказван политически натиск върху него или служителите му за неиздаването на сертификат, а след това обяви, че Константинов им оперативни данни за извършвана терористична дейност в миналото. Според Закона за класифицирана информация те били достатъчни лицето да се сметне за ненадеждно да борави със секретна информация. “Тук не говорим за влезли в сила присъди”, добави Драшков.

Той каза още, че проверката на всички 19 кандидати за отваряне на досиетата е извършена от служители на НСС, назначени след 2000 г., за да се избегнат спекулациите за връзки с бившата ДС.

“Ние не преценяваме дали кандидатите са подходящи за комисията, а дали могат да боравят с информация с гриф “Строго секретно”, заключи шефът на НСС

Лидерът на СДС, който присъства на заседанието на парламентарната комисия, каза че през 1992 г. Константинов е бил оправдан, а не реабилитиран, за поставянето на динамит пред паметника на Сталин през 1953 г. и че е участвал в терористична група, която е участвала в саботажна дейност. 

В Закона за класифицирана информация се посочва, че с такава не могат да работят осъждани лица, независимо от реабилитацията.

Според Стоянов не е възможно НСС да продължава да твърди, че заради деяния, за които Константинов е признат за невинен, той не може да получи достъп до секретната информация. 

Срещу Константинов имало 25 тома разработки за извършване на “други терористични и саботажни действия”, заяви още Стоянов, добавяйки, че не е имало  повдигнато друго  обвинение срещу кандидата за разсекретяване на архивите на бившата ДС. “Представяте ли си в комунистическа България наистина да са имали данни  за други саботажни или терористични действия и да няма дори повдигнато обвинение, да не говорим за стигането до съд”,  добави лидера на СДС. По думите му това означава, че всички тези разработки са били от арсенала на бившата ДС с цел дискредитацията на човек, неприемащ и борещ се срещу комунистическия строй.

“Това е основанието ми този човек да бъде член на тази комисия, не искам в нея да има чиновници”.

Отказът на НСС не може да бъде обжалван пред съд, а пред Държавната комисия по сигурността на информацията. Ако и тя откаже сертификат на Константинов, ОДС няма да участва в разсекретяването на досиетата.

“Няма никакъв смисъл да участваме в комисия, която ще бъде параван за всичко друго, но не и за стигане до истината за бившия комунистически режим”, обясни Стоянов. Той подчерта, че ако се стигне до този вариант няма да носят никаква отговорност какво се случва в комисията.

Според Стоянов това не е бягство от политическа отговорност. “Напротив, бягство ще бъде, ако заменим своя човек със един удобен, както “услужливо” ни съветват някои”.      

Касим Дал от  ДПС изрази становище, че обжалването на отказа пред ДКСИ ще забави създаването на комисията по досиетата най-малко с 21 дни. Тристранната коалиция все още не разпределила местата в комисията.

Дал вече не е голям оптимист за отварянето на досиетата, какъвто бил преди време. Той изтъкна, че БСП са закъснели със своите номинации, а от ОДС държат на единствения си кандидат.

Споделяне

Още по темата

Още от България