ОДС сезира Филчев за увеличените цени на БТК

Депутатите от ОДС Иван Иванов и Стойчо Кацаров, както и Вени Марковски от Интернет общество, са сезирали главния прокурор Никола Филчев във връзка с увеличените цени на услугите на БТК от 1 май.

В писмото си тримата искат Филчев да провери действията на Комисията за регулиране на съобщенията, която одобрява тарифите на БТК. Според тях, проверката трябва да установи дали членовете на КРС не са осъществили умишлено деяние, което причинява вреди на абонатите на БТК.

Според тях има основание за съмнения, че одобрението на увеличените цени е било осъществено в полза на друг телекомуникационен оператор, но не назоваха за кого става дума.

В същото време Иванов и Кацаров заявиха, че има основания и за съмнение, че нарушенията са извършени във връзка с приватизацията на БТК, като по този начин се облагодетелства новият собственик на компанията.

Депутатите от ОДС и шефът на Интернет общество Вени Марковски бяха и сред най-активните противници на сделката за телекома с "Вива венчърс". Марковски води неуспешни дела срещу Агенцията за приватизацията, а ОДС предизвика прокурорската проверка по сделката в края на 2002 година.

Депутатът Иван Иванов заяви, че съгласно закона за далекосъобщенията, цените на телефонните услуги по фиксираната телефонна мрежа би трябвало да са определени въз основа на приети с решение на КРС правила за определянето им и разходите по нейното предоставяне. По думите му, няма такова решение на комисията. До този момент от КРС не са поискали и БТК не е предоставила информация за разходите по предоставяне на услугите, посочи депутатът.

Според инициаторите на искането до главния прокурор, е нарушена и Конституцията, която предвижда гарантирани еднакви условия за стопанска дейност на всички граждани и юридически лица. Въвеждането на разделно тарифиране между служебните и частните абонати, както и различното повишаване на цените за различните видове абонати, е нарушение на този текст, смятат те.

Искахме лично да връчим писмото на главния прокурор или на негов представител, но до момента тази среща систематически се отлага, оплака се Иван Иванов.

Няколко часа по-късно от Върховна касационна прокуратура разпространиха съобщение, в което се казва, че твърдението на депутата не отговоря на истината.

"Този случай, както и наближаващите парламентарни избори, са повод да се каже, че прокуратурата не е място за политически демонстрации пред очите на поканени журналисти. Ако господата Иванов и Кацаров разполагат с данни за извършено престъпление, те трябваше незабавно да предоставят материалите на компетентната прокуратура", заявява говорителят на главния прокурор Николай Марков. Той посочва още, че депутатите могат да изпратят писмото си до сектор "Жалби и сигнали" при Върховна касационна прокуратура.

Очевидно целта в случая не е да се сигнализира прокуратурата за извършено престъпление, а да се използва прокуратурата за обслужване на партийни и политически интереси, което е противоконституционно, заявяват от ведомството на Филчев, където преди месеци журналисти имаха възможност да отразят срещите му с представители на БСП.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: