Оферта на деня: Двупартийна коалиция ГЕРБ -РБ плюс програмна подкрепа от ПФ

ГЕРБ чертаят "коалиция на малцинството с широка парламентарна подкрепа", РБ виждат кабинет на мнозинството, при това реформаторско

Томислав Дончев и Румяна Бъчварова

Двупартийно правителство ГЕРБ- Реформаторски блок с програмна подкрепа на Патриотичния фронт (ПФ) бе договорено в четвъртък между трите формации, които тепърва ще уточняват управленска програма. Актуалният вариант на правителство 2+1 ще има мнозинство от 126 гласа (в идеалния случай) и няма да е изцяло зависимо от плаваща подкрепа, какъвто е случаят с лансираното от Бойко Борисов правителство на малцинството само на ГЕРБ или на ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ). За привличането на Патриотите настояха РБ, които отказаха кабинет на малцинството, вероятно поради основателни опасения, че то ще е зависимо от гласовете на ДПС.

 

По думите на Румяна Бъчварова ПФ няма да участва във властта, но ще подкрепя управлението в парламента, като към тази формула е възможно да бъде добавен още един партньор – формацията на Георги Първанов АБВ. По тази причина от преговорния екип на ГЕРБ заговориха за "коалиция на малцинството с по-широка парламентарна подкрепа във формат 2+2.

 

Постигнатото към днешна дата буквално връща часовника със седмица назад, когато РБ бяха дали съгласие за коалиция с ГЕРБ, а ГЕРБ бяха приели условието на ПФ да подкрепят кабинета с програмно споразумение, но без да участват с министри. Макар че тогава Румяна Бъчварова от преговорния екип на ГЕРБ увери, че приемат тази подкрепа на ПФ като коалиционен ангажимент и ще се върви към съставяне на кабинет, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в неделя, че не го устройва само програмна подкрепа, а иска лидерите на партиите да се ангажират с управлението. При откриването на парламента в понеделник Борисов лансира три варианта на кабинет с едногодишен, двугодишен и пълен мандат, незнайно защо гарнирани с обещанието му, че ако се случи последният вариант, той няма да се кандидатира за президент през 2016 г.

 

На следващия ден Борисов поканите лидерите на останалите седем партии в НС да обсъдят вариантите му и предложи кабинет ГЕРБ – РБ, който Реформаторите отказаха и поискаха нови преговори с Патриотите.

 

Така се стигна до 29 октомври и посещението на председателя на ЕНП Жозеф Дол, който посочи ПФ като неприемлив партньор заради националистическия му профил, а Борисов междувременно вече беше на същото мнение, след изказването на съпредседателя на Патриотите Валери Симеонов при откриването на НС. Шефът на евродесницата бе питан за рисковете от зависимостта от ДПС на кабинета между ГЕРБ и РБ, но той не даде отговор, но пък една от срещите му в София бе с лидера на ДПС Лютви Местан.

 

Проведената тристранна среща в четвъртък не проясни особено картината около бъдещото управление и най-вече каква програма ще изпълнява. Въпреки уверенията на лидера на ДСБ Радан Кънев от РБ, че това ще е реформаторска програма, както и обясненията на Томислав Дончев от ГЕРБ, че тепърва ще се разработват съвместни приоритети, евентуалното привличане и на лявата партия АБВ би изисквало сериозни компромиси.

 

Така отчаяните опити на Реформаторите да не демонстрират готовност за отказ от приоритетите им, както и на ГЕРБ да отстояват ключови елементи от програмите си, при това с ангажирането на своя А отбор политици, създава впечатление за политическа коалиция. Осигуряването на подкрепата на ПФ и АБВ обаче би означавало сериозни политически компромиси, но до момента никой не се наема да предложи най-логичната формула за управление – програмно правителство с ограничен мандат и широка политическа подкрепа.

 

Запитан каква ще е управленската формула, Томислав Дончев каза: ГЕРБ и Реформаторският блок ще сформират коалиция на малцинството с по-широка парламентарна подкрепа.

 

Освен него в разговорите ГЕРБ бе представена и от члена Изпълнителната комисия Румяна Бъчварова. ПФ бе представен от председателя на парламентарната група и лидер на НФСБ Валери Симеонов. В разговора участваха и лидерите на отделните формации в РБ - Меглена Кунева, Радан Кънев, Божидар Лукарски, Николай Ненчев, Корман Исмаилов, както и Найден Зеленогорски от ДБГ.

Представителите на трите политически формации не направиха общо изявление, за да може всеки да представи своята гледна точка. Така например, коалицията на малцинството, по определението на ГЕРБ, бе окачествена от лидера на ДСБ Радан Кънев като стабилно реформаторско мнозинство или двупартийно правителство с трипартийна парламентарна подкрепа. Тази формула според него не може да се определи като "правителство на малцинството".

Валери Симеонов остана верен на себе си и нито веднъж не спомена думата "коалиция", говорейки само и единствено за програмно управление. По думите му трите формации са уточнявали програмните приоритети на бъдещия кабинет. Той атакува лидера на ЕНП Жозеф Дол.

Симеонов: "Жозеф Дол преразказа едни глупости, написани от 60 циганина"

"Засегнати сме от поведението на европееца Дол, който не си е направил труда да се запознае с нашата програма и просто преразказва едни глупости, който са му написали 60 циганина в една петиция", каза лидерът на НФСБ.

Евродепутатът от ЕНП Томислав Дончев, който даде изявление по-късно, остана неприятно изненадан от коментира на бъдещия управленски партньор Симеонов.

"Ако действително буквално е казано същото, това не е добро начало на опита да бъде формирана коалиция на малцинството с по-широка парламентарна подкрепа", заяви Дончев.

Реформаторите не коментираха думите на съпредседателя на ПФ.

Симеонов каза още, че не е било коректно поведението и на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който изключи вариант за управление с ПФ. След втория кръг консултации между ГЕРБ и ПФ с участието на Борисов в партийната му централа, Симеонов не е останал с впечатление, че има неодобрени приоритети на Патриотите. Според него Борисов единствено е казал, че няма да има пари за ракети "Земя-земя" по южната ни граница с Гърция и Турция, за каквито настояват НФСБ и ВМРО.

Реформаторите видяха "мнозинство"

На този фон от РБ обясниха, че следващият кабинет би трябвало да е структуриран така, че да бъде подкрепян от проевропейско и реформаторско мнозинство, което ще стои зад обща политическа програма.

Кънев добави, че ГЕРБ и РБ ще предложат управленска програма, отразяваща обаче и приоритети на Патриотичния фронт. "Около тази програма ще направим възможното да структурираме политическо мнозинство", каза той.

"Ако има такова политическо мнозинство, ще бъде предложена структура и състав на правителство”, каза още лидерът на ДСБ.

"Ако има мнозинство в парламента, няма правителство на малцинството”, презастрахова се Кънев още преди да бъде попитан дали това всъщност ще бъде кабинет на малцинството. "Ще има общ документ, който ще отразява приоритетите и очакваните гаранции на всички политически сили”, допълни той.

"Партиите да подкрепят нашата програма"

ГЕРБ са си поставили срок до понеделник вечерта или вторник сутринта ние да представят окончателния текст на програмата. "Ако имаме категоричната заявка, че от РБ биха се подписали под всички принципи от програмата, това е предпоставка тяхната подкрепа да бъде приета", каза Томислав Дончев.

ГЕРБ разработват програма, която трябва да е компромис между програмите на ГЕРБ и РБ. "Някои точки подлежат на изчистване. Това е в основата на коалиционното споразумение с РБ. В този формат при определени условия бихме приели подкрепа и от други парламентарно представени политически сили. Ние не бихме приели подкрепа от всеки и на всяка цена. Това минава през пълно съгласие с всички цели и принципи от общата програма. Има политически сили, чиято подкрепа можем да приемем, има сили, чиято подкрепа нямаме възможност да приемем", добави Дончев, като уточни, че от ГЕРБ не могат да приемат подкрепа от ДПС.


И посочи, че в момента са водени разговори само с представителите на ПФ. "Дали е възможно разширяване на формата 2 + 2, е възможно. Дали е гарантирано и дали има ангажимент, отговорът е "не”, обясни той за евентуално включване на още формации.

Досегашната позиция на АБВ е, че не биха участвали в дясноцентристка коалиция, каквато е тази между ГЕРБ и РБ. Партията на Първанов настоява за голяма коалиция ГЕРБ – БСП, каквато социалистите отказаха.

"Каним политическите сили да приемат нашата програма и принципи, а не съвместно да се коригираме. Ако те приемат нашата програма и политики това мисля, че е много добре", каза Румяна Бъчварова.

На въпрос как ще оправдаят подкрепата от националистическата формация пред ЕНП, Бъчварова не даде конкретен отговор. Тя каза, че не необходимо промяната в позицията им днес да бъде синхронизирана с Брюксел.

Бъчварова подчерта, че има разлика между подкрепата на националистите от "Атака" за кабинета "Орешарски", която ГЕРБ и ЕС осъждаха, и подкрепата, която се договоря сега с Патриотичния фронт.

"Подкрепата на Волен Сидеров за предишното управление беше скрита, той я отричаше и не бяха ясни регламентите, по които тя се получава. Ние искаме да избегнем това и затова предлагаме на две от останалите политически сили ясната програма с приоритети, които те да приемат, т.е. ще има пълна яснота и прозрачност за тази подкрепа, която получаваме", каза Бъчварова.

Според Дончев не е решено все още дали програмата на кабинета ще бъде представена на всички сили в парламента. Той каза, че коалицията на малцинството ще разчита на подкрепата на различни партии, но има някои от които няма да приеме подкрепа. Като невъзможна опция посочи ДПС, макар че първата тематична коалиция ГЕРБ – ДПС изплува още в първия важен тест за парламента, с подкрепата им за решение БНБ да бъде задължена да оздравява фалирали банки като КТБ. Тази съвместна инициатива на ГЕРБ и ДПС стана първият повод за съживяване на протеста #КОЙ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?