Оферта “секцио по желание“ разбуни духовете, болницата я обяви за компромат

Здравното заведение в Панагюрище твърди, че е жертва на “корпоративни интереси и интриги“, а сайтът, че офертата е съгласувана с подател

Супермодерната болница в Панагюрище “Уни Хоспитал“ предлага оферта за секцио по желание в сайт за колективно пазаруване, което е незаконно и предизвика вълна от възмущение в професионалната общност и социалните мрежи. След вдигналия се шум, болницата отрече да е пускала обявата, макар че в сайта фигурират и други предложения от нейно име, които продължават да са активни – за изследването ядрено магнитен резонанс.Раждането с цезарово сечение (секцио) по желание е недопустимо според медицинския стандарт по акушерство и гинекология. Според него манипулацията се прилага, само ако са налице медицински индикации. Бременната жена не може сама да избира начина на раждане, защото както нормалното раждане, така и секциото крият рискове и са опасни, ако не са налице съответните медицински показания. Отделно от това, рекламата на медицински услуги е забранена от Закона за здравето.

В офертата на болницата в сайта за колективно пазаруване се посочва, че “вече секцио може да бъде направено и по желание на жената“, а надолу е разяснено и как протича самата операция и колко време трае. Посочват се и кои обичайно са показанията за цезарово сечение. Посочени са телефони на болницата за записване. Предлаганият ваучер е на стойност 100 лева, като цената на секциото е 550 лева, а пациентката трябва да доплати на място 450 лева. Услугата се води намалена от 650 лева.

По принцип раждането, независимо дали е нормално или със секцио, се поема от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), като клиничната пътека е на стойност 580 лева. Толкова плаща здравната каса на болниците, като повечето от тях искат доплащане от пациентките под формата на т.нар. избор на екип – 850 и 900 лева. В офертата не се уточнява какво покрива исканата сума.

"Уни Хоспитал": Не сме подали офертата, жертва сме

Самата болница твърди, че “няма нищо общо със създалата се ситуация“.

“Дори напротив, чувстваме се жертва на корпоративни интереси или елементарна интрига“, заявиха от “Уни Хоспитал“. Малко след реакцията на болницата, сайтът за колективно пазаруване промени статуса на офертата като вече изтекла. Въпреки това един човек се води закупил ваучера за секцио по желание.

“Искаме да уточним, че не сме търсени, питани, не сме давали съгласие, не сме упълномощавали никой от наше име да влиза в договорни отношения, въз основа на които да рекламира предлагане на операции, интервенции, изследвания и друга подвеждаща и непрофесионално представена информация относно извършваната от нас лечебно-диагностична дейност. Веднага сезирахме Изпълнителна агенция "Медицински одит“ с молба за спешна проверка по случая, като същевременно ще потърсим правата си и по съдебен път. Само по този начин можем да се преборим с усещането за безнаказаност и арогантните действия на лицата, стоящи зад тази “атака“, твърдят от болницата.

“Неприемливо е подвеждането на обществеността по такъв грозен и бихме казали скандален начин. Благодарни сме обаче на хората с будна гражданска съвест, които ни сигнализираха“, коментираха от лечебното заведение.

Оттам уверяват, че за екипа на болницата в Панагюрище здравето и животът на пациентите са на първо място. “Работим при строго спазване на законовите и подзаконовата нормативна рамка, касаеща дейността ни, и не спираме да го доказваме с ежедневен труд“, се казва още в позицията на болницата.

Сайтът за пазаруване: Всички оферти са на база сключени договори и са съгласувани с подател

Mediapool потърси за информация и сайта за колективно пазаруване OfertoMed.bg. Оттам заявиха, че всички оферти на сайта са формирани на базата на надлежно сключени, действащи договори и всички публикации на сайта са съгласувани с подателите.

"Всички оферти на сайта ни са формирани на базата на надлежно сключени, действащи договори с търговски субекти по смисъла на Търговския закон. Отношенията между страните имат конфиденциален характер, доколкото обвързват единствено тях и не засягат трети лица, поради което не сме в състояние да разкриваме детайли без съгласие на нашите партньори. Дейността ни е съобразена изцяло с действащото законодателство. Уверявам ви, че всички публикации на сайта са съгласувани със страните (податели). Независимо, че съгласно чл. 17 от Закона за електронната търговия (ЗЕТ), липсва общо задължение за наблюдение на информацията, ние се стремим да филтрирарме по критерий достоверност и добросъвестност всички наши заявени публикации", заявяват от сайта.

Според закона доставчикът на услуги не е длъжен да извършва наблюдение на информацията, която съхранява, пренася или прави достъпна при предоставяне на услуги на информационното общество, нито да търси факти и обстоятелства, указващи извършването на неправомерна дейност"

Възмущение и настояване на проверка

Офертата за секцио по желание предизвика възмущение и в професионалната общност. В България процентът раждания с цезарово сечение (40%) е значително по-висок от средния за ЕС (25%)  и е публична тайна, че секциото по желание на пациентката се практикува в договорка с акушер-гинеколога.

Бившият здравен министър в първия кабинет “Борисов“ Стефанов Константинов, който е акушер-гинеколог, написа коментар в профила си във Фейсбук, в който осъжда тази практика.

“Ей, панагюрци, това да не са ви корнишони? Цезаровото сечение си е сериозна операция с краткосрочни и дългосрочни рискове за жената и бебето. Обяснявате ли на бременните и техните роднини какво може да се случи? Дали те биха рискували без причина здравето си, ако имаха истинска информация и алтернатива?“, коментира той.

От Пациентски организации “Заедно с теб“ обявиха, че очакват здравният министър Илко Семерджиев да разпореди проверка по случая и посочиха, че осъждат остро рекламата на медицински процедури.

От Министерството на здравеопазването все още няма реакция по случая.

Извън чисто медицинския казус на конкретната обява за цезарово сечение по желание, проблемът със здравните оферти в сайтовете за колективно пазаруване става особено актуален, тъй като е въпрос на тълкуване дали това представлява реклама и е нарушение на Закона за здравето.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?