Офертата на "Демакс" за печат на винетките класирана първа

Изпълнителна агенция "Пътища", след като разгледа подадените оферти за отпечатване на винетните стикери, класира на първо място за отпечатване на годишните винетки фирма "Демакс" АД - България, съобщи пресцентърът на агенцията. Месечните и седмичните стикери пък ще се отпечатват от "Печатница на БНБ" ЕАД.

Класирането е направено на базата на техническите предложения на фирмите-кандидатки и на предложените от тях образци на винетни стикери. Всички образци са били подложени на тестови изпитания, относно защитните им характеристики и експлоатационните им качества.

Винетният стикер е ценна книга, която трябва да отговаря на определени изисквания и да бъде осигурена със специални защити срещу фалшификация и повреди. Това е от изключителна важност за бъдещата събираемост на приходите, коментират от агенция "Пътища".

От 1 април 2004 г. винетната система влезе в сила за тежкотоварните МПС с повече от две оси, камионите с две оси и автобусите, за микробусите за превоз на товари и на пътници с повече от 8+1 места. От Нова година винетната система влиза в сила за всички автомобили. За всички категории превозни средства се предлагат едни и същи видове винетки - седмични, месечни и годишни. Стикерите ще се лепят на предното стъкло на автомобила.

През 2005 г. годишната винетка за леките автомобили струва 54 лв., месечната - 10 лв., а седмичната - 4 лв. За возилата с чуждестранна регистрация и за превозните средства за пътници с до осем седящи места стикерът за цяла година излиза 59 евро. Месечната винетка - 10 евро, а седмичната - 4 евро.

Системана не засяга автомобилите, които се движат в рамките на населените места и по общински пътища, както и по околовръстните и обходни шосета. За всички МПС отпада пътният данък. Смисълът на системата е да се плаща само тогава, когато се ползва републиканската пътна мрежа, и парите от потребителската такса ще отиват само и единствено за поддържането на тази мрежа.

За тежкотоварните пътни превозни средства с над две оси, специализираните строителни машини, автокрановете и други тежкотоварни автомобили годишната винетна такса е 541 лв., месечната - 97 лв., а седмичната - 39 лв. Собствениците на средства за превоз на пътници с над осем седящи места ще плащат за годишния стикер 271 лв., месечния - 49 лв., а седмичния - 20 лв. Чуждестранните ТИР-ове ще внасят за 2005 г. 589 евро, за месец - 106 евро, а седмица - 42 евро. Годишната винетка за пътническите превози с чужда регистрация и над осем седящи места е 295 евро, месечната - 52 евро, а седмичната - 21 евро.

До края на 2006 г. чуждестранните потребители ще заплащат винетните такси при преминаването си през ГКПП. Причината за това е в различните нива на таксите за българските и за чуждите превозни средства до края на 2006 г., както е договорено в рамките на преговорите за присъединяване към Европейския съюз.

До тази дата чуждите превозни средства ще заплащат значително по-високи такси от българските потребители, като през този период таксите поетапно ще се изравняват, за да станат еднакви през 2007 г.

Споделяне

Още от Бизнес