Офертата на "Инерком" за ЧЕЗ не била най-високата

Офертата на "Инерком" за ЧЕЗ не била най-високата

Офертата на пазарджишката "Инерком" за закупуването на активите на българските активи на чешката ЧЕЗ не е била най-високата, но е предпочетена от управлението на енергийната компания, според най-големия информационен портал на Чехия seznam.cz, цитиран от БНР в петък.

Според разследването индийската компания "Индия Пауър" заедно с друга малка българска компания "Фючър Енерджи" са предложили малко над 17 милиона евро по-висока цена за българските активи на ЧЕЗ от компанията на Гинка Върбакова. Въпреки това офертата на "Инерком" е оценена като по-благоприятна, коментира чешкият журналист Петър Кубка пред националното радио..

Според чешкото разследване предложението на индийците, за което преди дни стана ясно, че още стои на дневен ред, в случай че Върбакова не успее да плати цената по сделката до края на ноември, било за 360 млн. евро. За офертата на "Инерком" още преди седмица стана ясно, че е за 342.5 млн. евро. Разликата обаче е в това, че индийците искали падеж на плащането след пет години, докато фирмата на Върбакова обещала да плати до девет месеца.

На трето място била останала чешката компания "Енерго-Про" с цена от 304 млн. евро, според новите разкрития на чешките медии, макар според други твърдения тяхното предложение да е по-ниско и те въобще да не са включени в крайната класация.

Сделката на "Инерком" с ЧЕЗ вече е в Комисията за защита на конкуренцията, която ще трябва ад оцени пазарния ефект от сливането на българските енергийни компании, присъстващи на пазара за производство на енергия от слънце, и електроразпределителното и електроснабдителното дружества на ЧЕЗ, както и търговец на ток и още два ВЕИ-проекта. Не се очаква пред нея да има антимонополни пречки, така че към момента само две са въпросителните около сделката. Едната е свързана с анализа на ЧЕЗ дали да допусне в транзакцията правителството на България, което е сложен въпрос предвид арбитражното дело, водено от компанията срещу страната ни за нарушени инвестиции. Другата е за финансирането на плащането в обещания от Върбакова срок.

Преди ден представители на "Инерком" отново заявиха, че преговорите с банките за кредитиране на сделката вървят и декларираха, че няма отказ от тяхна страна въпреки политическия скандал около продажбата. Все още не се обявява откъде ще дойде синдикираният заем, но според чешките медии основните кредитори остават офшорните компании на грузинеца Пато Гамгонешвили. Сред тях са офшорната компания "Скор Трейд" (Score Trade), която ще предостави 67 милиона евро и "Евро Стар" ООД, която гарантира 180 милиона евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес