Офертата за мажоритарния дял в Общинска банка - почти на минимума

Сделката за 46 млн. лева вече е внесена за одобрение в КЗК, предстои гласуване и от общинарите

Офертата за мажоритарния дял в Общинска банка - почти на минимума

Единственият кандидат за мажоритарния дял в Общинска банка е предложил 46 млн. лева за акциите на Столична община. Офертата е с 350 хил. лева над минималната цена, определена от общинския съвет - 45.65 млн. лева. Освен това сделката с регистрирания в Лихтенщайн фонд "Новите опортюнитис" вече е минала успешно първата проверка - на комисията от Столичната агенция за приватизация и инвестиции.

Това стана ясно от съобщение на приватизационната агенция.

Сделката вече е внесена за одобрение и от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Това се е случило два дни след отварянето на офертата на фонда.

Предстои продажбата да бъде гласувана от Столичния общински съвет. Това вероятно ще се случи на последното заседание на общинарите за годината, което ще е на 21 декември. Освен от КЗК трябва и одобрение от Българската народна банка.

Още на 7 декември, два дни след отварянето на офертата на "Новито опортюнитис", в КЗК е внесено предварително уведомление за сделката за 67.646% от капитала на Общинска банка.

Според информацията в регистъра на антимонополната комисия предстои тя да направи цялостна оценка на сделката, а до 14 декември ще се приемат и становища на трети лица по нея.

Фондът "Новито опортюнитис" е създаден през лятото на тази година, а негов собственик е компанията "КАИАК Фонд Мениджмънт АГ". Тя също е регистрирана в Лихтенщайн и се занимава със създаване и управление на инвестиционни фондове, включително за свои клиенти. Възможно е истинският собственик на фонда да е друга компания, която остава скрита. С регистрацията на фонд в Лихтенщайн се заобикаля и законовата забрана бъдещият купувач да е офшорка. Причината е, че страните от Европейското икономическо пространство, каквато е Лихтенщайн, са изключени от списъка със зони с преференциален данъчен режим.

Изисквания

"Наред с предварителните квалификационни и общи изисквания към потенциалния участник в процедурата, има предвидени още задължителни условия на сделката", уточниха от приватизационната агенция. Сред допълнителните условия е в срок от 5 години след прехвърлянето на пакета от акции седалището на Общинска банка да остане в България. В противен случай е предвидена неустойка от 50% от цената по сделката.

За същия период трябва да се гарантира запазването на основния предмет на дейност. При нарушение на това изискване предвидената неустойка е 100% от покупната цена.

Бъдещият купувач се задължава да не допуска поставянето на банката под особен надзор или отнемането на лиценза ѝ за поне 5 години. Предвидената неустойка за неизпълнение на това изискване също е 100% от цената.

Купувачът трябва да изпълни и разработените от него стратегии за интегриране и управление, за финансова стабилност и подкрепа, подробен бизнес план за развитието на банката, както и да програмата за заетост и плана за развитие на отношенията и услугите на банката със Столичната община. Не се съобщава точно какви са обещаните ангажименти.

Да не слагаме тигана преди да сме хванали рибата

Това е четвъртият опит на Столичната община да продаде дела си в Общинска банка. Мотивите за приватизацията са, че местната власт няма нужда от банка, не може да инвестира в нея и в същото време не печели нищо от дела си, тъй като от години дивидентът се използва за увеличение на капитала на финансовата институция.

В същото време София държи бюджета си в Общинска банка. Същото важи и за други общини, както и за общински фирми. Трезорът има малък дял на потребителски и бизнес продукти.

Около 27 на сто от капитала на банката се държи от фирми около енергийния бос Христо Ковачки.

При представянето на бюджета на София през миналата седмица кметът Йорданка Фандъкова коментира, че е рано да се правят планове в какво ще бъдат инвестирани постъпленията от приватизацията на мажоритарния пакет в Общинска банка. "Да не слагаме тигана преди да сме хванали рибата. Никой няма представа дали Общинска банка ще бъде продадена. Имам идея в какво да се инвестират парите, но не съм човек, който ще седне да си мечтае", каза кметът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?