Офертите за пръстовия идентификатор с четворна разлика в цените

Четците, които ще се купуват от болници и аптеки, се оказаха доста по-скъпи от очакваното

Офертите за пръстовия идентификатор с четворна разлика в цените

Двете фирми, желаещи да изграждат системата с пръстовия идентификатор, са дали оферти с четири пъти разлика в цената, стана ясно при отварянето на офертите в петък в здравната каса. И двете фирми кандидатки - “Консорциум Стемо Гама Консулт" и “Контракс", които имат опит в създаването на информационни технологии в здравеопазването, са предложили доста различни технически решения, откъдето идва и разликата в цената.

Консорциумът е дал оферта за 477 000 лева с ДДС и цена на един четец, който ще бъде монтиран в болниците и аптеките – 286.80. А фирма “Контракс“ дава оферта от 109 000 лева с ДДС и цена на четеца 228 лева с ДДС.

Първоначалните прогнози на касата и здравното министерство бяха, че системата ще излезе около 400 000 лева, а четците по 30-40 евро. Сега обаче се оказва, че четците са доста по-скъпи, а договорните партньори на НЗОК – болниците, аптеките и практиките в извънболничната помощ, ще трябва да ги купуват за своя сметка. Именно оттам ще бъде генерирана доста по-солидна печалба за фирмата победител, а от бюджета на касата ще бъде платена единствено самата система. Това вероятно няма да се хареса на болниците и аптеките, които ще трябва да направят допълнителни разходи, като от Лекарския съюз отсега отказват регламентирането на системата да залегне в рамковия договор с касата.

Посредством пръстовата идентификация пациентът ще удостоверява, че наистина се намира в аптеката или болницата и по този начин ще разрешава плащането от здравната каса на една или друга услуга.

Техническото предложение на “Стемо Гама Консулт", което е доста по-скъпо, е получило 65 от 100 възможни точки, а това на “Контракс“ 35. Тежестта на цената при крайното класиране е по-малка от тази на техническите параметри, но заради огромната разлика в цената е по-вероятно все пак да спечели по-евтиният проект на “Контракс“.

Наскоро “Контракс“ победи и в търга на здравното министерство за електронна лекарствена борса с оферта за близо 216 000 лева с ДДС. Иначе “Контракс“ има богат опит в поръчките за различни проекти на електронното здравеопазване.

Фирмата е автор на информационната система на Националната здравно-осигурителна каса и районните ѝ подразделения, както и на болничния софтуер за подаване на отчети към касата. Преди години тя спечели и проект за Национален електронен здравен портал, който вече не се поддържа и внедряване на електронен личен амбулаторен картон (еЛАК) за 40 000 служители на държавната администрация.

Консорциумът "Стемо Гама Консулт" обединява компанията за компютърни системи и софтуер "Стемо" ООД и специализираната в областта на здравеопазването IT фирма "Гама Консулт“. Клиенти на “Гама Консулт“ са много от болниците в страната, сред които Специализираната болница по онкология, МВР-болница, “Токуда“, “Доверие“, ВМА и др.

Класирането трябва да стане ясно до края на месеца. Междувременно обаче съдбата на електронния идентификатор виси на косъм, тъй като Лекарският съюз категорично отказва ползването на системата да бъде регламентирано чрез Националния рамков договор. Вероятно ако не бъде подписан рамков договор, всички новости, които трябва да залегнат в здравеопазването като нови цени и обеми на медицинската помощ и идентификатора ще бъдат разписани с акт на Министерския съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?