Офицер от бившите спецслужби арестуван в Ирак

Американски войници арестуваха офицер от бившите специални служби на иракската армия, за когото се предполага, че е участвал в организирането на атаки срещу американските сили, предаде Асошиейтед прес.

Арестът е извършен рано тази сутрин в град Баакуба, северно от Багдад. Заедно с офицера са задържани още шестима души. Иззети са материали за направата на бомби, оръжия и боеприпаси и голяма сума пари, както и няколко паспорта - германски, руски и на държави от региона. Всички те принадлежали на офицера.

Вражеските нападения срещу коалиционните сили в Ирак обаче продължават. Трима американски войници и иракски преводач са убити при експлозии в два отделни инцидента близо до Багдад, съобщи американски военен говорител, цитиран от Си Ен Ен.

Междувременно шиитски имам и неговият помощник са били арестувани затова, че са складирали оръжие в джамия, съобщиха днес коалиционните власти.

Имам Моайед ал Карзраджи от джамията Али Ал Ваяа и неговият помощник Абдел Джалил Уакия са били арестувани в понеделник за притежание на автомати, гранати и амуниции на свещеното място, според говорителя на 82 -ра въздушнопреносима дивизия. Близо 600 иракчани демонстрираха днес пред джамията в югозападната част на Багдад, твърдейки, че американците незаконно са задържали техния имам.

Имамът бил арестуван от иракски полицаи.

Също във вторник експлозия разтърси района около сградата на иракското външно министерство в Багдад. След това в района избухна стрелба, която е продължила не повече от 45 минути. Пострадали и щети няма.

АФП цитира иракски полицай, според когото сградата на министерството е била обстрелвана с минохвъргачка. Той допълни, че снарядът не е достигнал целта си, а се е взривил в градината на министерството. Към сградата на министерството са се отправили американски войници, подкрепени от два танка.

Сградата на министерството е близо до президентския дворец, където е разположена централата на американската гражданска администрация в Ирак.

От американската армия посочиха, че са информирани за инцидент във външното министерство. "Няма жертви. Няколко прозореца са счупени. По това време министърът на е бил в сградата", заяви подполковник Ранди Лейн.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?