Офицерът от ДС Петко Сертов оглави ДАНС

Офицерът от ДС Петко Сертов оглави ДАНС

Премиерският съветник и кадрови офицер от бившето Второ главно управление на Държавна сигурност оглави новосъздадената Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Правителството реши това в четвъртък, когато бе съобщено, че и президентът Георги Първанов е подписал указа за назначението, който ще бъде обнародван в петък. Името на Сертов, досега шеф на Съвета по сигурност към МС, бе най-спряганото за поста още от лятото, когато премиерът Сергей Станишев лансира създаването на ДАНС.

Станишев обяви новината на съвместна пресконференция с вътрешния министър Румен Петков, който открито се противопоставяше срещу прехвърлянето на контраразузнаването (НСС) от МВР в ДАНС и неофициално е предупреждавал, че няма да сътрудничи на новата агенция, ако Сертов стане неин председател. В четвъртък обаче и Станишев, и Петков демонстрираха единодушие, че изборът на Сертов е най-удачният.

Премиерът заяви, че ще разчита шефът на ДАНС и вътрешният министър в кратко време да постигнат оперативна съвместимост, защото имат общи цели и задачи. Петков каза, че агенцията не бива да бъде претоварвана „днес и веднага с прекомерни очаквания за определени резултати в много кратък период от време“.

"Нека да дадем шанс, с подкрепата и ресурса на цялата държава, да сработи единият механизъм за защита на националната сигурност във всичките му аспекти", допълни той.

Законът за новата служба, чието основно предназначение е борба с корупцията по високите етажи на властта и грижа за сигурността на държавата, бе приет от парламента в последните работни дни преди Коледа. В ДАНС влизат досегашните структури на контраразузнаването (Националната служба за сигурност), на военното контраразузнаване и на финансовото разузнаване.

В първото си, а по-всяка вероятно последно появяване пред медиите, Сертов заяви, че ще предложи за свои заместници досегашните ръководители на цивилното и военното контаразузнаване Иван Драшков и Николай Николов.

„Това е един логичен подход, и двамата са доказани професионалисти, което недвусмислено показва професионалния подход и посока на работа на ДАНС“, обясни Сертов. Шефът на финансовото разузнаване Васил Киров ще оглави дирекция „Финансово разузнаване“ в агенцията.

„Едно от условията да заработи добре агенцията е принципът на професионализъм. Аз настоявах за спазването на този принцип и смятам, че това е правилният подход, защото тази агенция не бива и не може да има политически функции и мисля, че предложението на Петко Сертов заслужава подкрепата на МС“ заяви Станишев.

Председателят на ДАНС има петгодишен мандат, който може да бъде прекратен предсрочно само от президента. Това означава, че ръководство на ДАНС, назначено от тройната коалиция, ще работи и през мандата на следващото правителство, независима дали ще има предсрочни избори или не. Едва тогава обаче ще стане ясно дали агенцията „не може да има политически функции“, както прокламира Станишев.

Кадрови офицер от ДС, подкрепян от западните партньори

Човекът, в когото се съсредоточава изключително голяма власт, е бивш кадрови офицер от Второ главно управление на Държавна сигурност (ДС). В службите на репресивния комунистически апарат Сертов е работел от1985 г. до разпадането им. След това е изкарал двугодишен курс в Лион на френската академия за висши ръководни кадри на правоохранителните органи. Работил е и в ЦСБОП. От 1997 до 2002 г. е представител на английската фирма „Триком“ ЕООД. От 2002 до 2005 г. е управител на център за анализи и прогнози „Деком“ ЕООД.

По отношение на работата си в ДС Сертов заяви, че до момента не е имал никакви проблеми с нашите партньори. „Напротив, подкрепян съм в това начинание“ добави той.

Станишев изтъкна, че принципът на лустрация е порочен сам по себе си. Настоявах той да не бъде прилаган в работата на тази агенция, защото това би означавало прочистване на 50 % от хората, които работят в момента в НСС, ВКР, допълни премиерът.

„Не виждам как така едни политици, които са били членове на БКП или са били агенти на ДС, ставайки политици от десницата получават индулгенция, а хора професионалисти, които са заемали в онзи период ниски по същество позиции в йерархията на ДС и които се ползват с доверието на нашите външни партньори, трябва да пострадат заради един чисто политизиран подход“, каза още Станишев в отговор на искането на дясната опозиция да се запише лустрационен текст в закона за ДАНС.

Американският посланик Джон Байърли, който е сред най – големите поддръжници за създаването на ДАНС, преди време не изключи възможността „българското ФБР“ да бъде оглавено от кадър на ДС.

Репутацията на Сертов помага

Създаването на агенцията ще играе сериозна превантивна роля и ще има възпиращ ефект върху корупционни навици и корупционни практики, създавани с години, смята Румен Петков, който дълго говори за „професионалната тежест, несъмнена почтеност и човешки морал“ на Петко Сертов. Тази репутация е изключително важна от гледна точка на възприемането на председателя на ДАНС в МВР, МО и МФ, поясни Румен Петков. Погледнахме на създаването на ДАНС през призмата на общодържавния интерес и очевидните интереси на българското общество, макар че можеше да заложим на тесноведомствените интереси на МВР, на военното и на финансовото министерство, поясни Петков.

Предстои бързото структуриране на новата агенция, за да може тя в кратки срокове да заработи като единен организъм, както и изграждане на ясни и точни механизми за координация с МВР, заяви Петко Сертов.

Станишев смята, че след изваждането на Национална служба „Сигурност” от състава на МВР трябва да се търсят засилени аналитични функции на Национална служба „Борба с организираната престъпност” за сметка на полицейските. Това трябва да стане с промените в закона за МВР, който вече се готвят от червени депутати.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?