Официалната покана за АЕЦ "Белене" ще е факт до края на май

България има въглища за следващите 60 години, обяви Теменужка Петкова

Теменужка Петкова, Снимка: Архив

Поканата в Официален вестник на Европейския съюз за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ "Белене" се очаква да бъде публикувана до края на май или първите дни на юни, коментира пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова в петък.

Тя уточни, че Европейската комисия е уведомила българското енергийно министерство, че процедурата трябва да бъде преведена на всички официални езици на държавите-членки на Европейския съюз, което отнема време.

Срокът за подаване на заявления е 90 дни

Енергийният министър добави, че след като поканата бъде публикувана, ще започне да тече срокът за подаване на заявления за участие, който е 90 дни, считано от датата на публикуване ѝ в Официалния вестник на ЕС. Индикативният срок за приключване на процедурата е 12 месеца, считано от датата на публикуване на поканата.

Министерството на енергетиката обяви на 11 март процедурата за търсене на стратегически инвеститор за довършването на АЕЦ "Белене", за миноритарни акционери и за консуматори, които ще поискат да сключат дългосрочни договори за изкупуване на тока от бъдещата ядрена централа. Условията на процедурата са необходимите пари за проекта да не надвишават 10 млрд. евро и въвеждането му в експлоатация да стане за десет години, като държавата няма да предостави никакви гаранции за реализацията на атомната централа, нито ще изкупува тока от нея.

Заедно с официалната обява енергийното министерство смята да изпрати лични покани до всички заявили досега интерес към проекта, както и до проектанта и изпълнителя на строежа "Атомстройекспорт" (АСЕ), дъщерна компания на руския ядрен концерн "Росатом".

Като стратегически инвеститор, който да осигури финансирането, досега се е афиширала само Китайската национална ядрена корпорация. Интерес към миноритарни дялове са обявили от Сърбия и Северна Македония, както и от Черна гора, които обаче може да се включат в проекта и като купувачи на произвежданата от централата електроенергия. Френската "Фраматом" и американската "Дженерал Електрик" пък обявиха интерес да доставят различно оборудване и компоненти за ядрената централа като подизпълнители на АСЕ. Като такива има гарантирано участие и за български фирми.

В рамките на 12 месеца от публикуването на обявата в Официален вестник на ЕС трябва да е ясно дали има желаещи да станат акционери в ядрения проект.

467 километра нови електропроводи

Тарифният дефицит в НЕК е свит и намален до минимално количество, коментира още Теменужка Петкова в отговор на въпрос по повод думите на Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум, който заяви, че "5 млрд. лв. е дупката в енергетиката".

"Аз не знам г-н Иванов откъде борави с такива данни. Знаете ние с какъв дефицит ние поехме енергийния сектор през ноември 2014 г., знаете какви мерки предприехме", изтъкна министър Петкова. Тя посочи, че е бил създаден и Фонд "Сигурност" на електроенергийната система, което е било една от най-успешните мерки, свързани със стабилизиране на енергийния сектор в България. Тя обясни, че мярката е преназначена за това да бъдат компенсирани разходите до миналата година на обществения доставчик НЕК, свързани изкупуването на енергията от възобновяеми енергийни източници и всички останали производители, които по закон НЕК е трябвало да изкупува тяхната електрическа енергия.

Министърът на енергетиката добави, че оттук нататък ще се "върви към пълната либерализация на електроенергийния пазар". За да се случи това, освен да бъдат изведени всички производители на електроенергия на свободния пазар, трябва да бъдат предприети и мерки по отношение на тарифния дефицит. Той ще бъде установен от КЕВР и ще бъде нотифициран пред ЕК, допълни Теменужка Петкова.

Теменужка Петкова заяви още, че всички проекти от общ европейски интерес, които се изпълняват от "Електоенергийния системен оператор" (ЕСО), са със статут на обекти от национално значение. Енергийният министър заяви, че общата дължина на новите електропроводи e приблизително 467 километра с инвестиционна стойност 245 млн. евро. "Към момента ЕСО ЕАД има сключени споразумения за безвъзмездно финансиране с европейски средства на стойност над 102 милиона евро или приблизително 42% от общата им инвестиционна стойност", добави тя.

"Проектите се изпълняват в пакет, като началото бе поставено на 22 ноември 2018 г. с откриването на строителството на съоръженията за присъединяване на новия вътрешен електропровод 400 kV между Добруджа и Бургас в подстанция "Бургас". На 15-ти май, тази сряда, в присъствието на представители на Изпълнителна агенция "Иновации и мрежи" към ЕК, ЕСО постави началото на изграждането на вътрешния електропровод 400 kV от подстанция Марица Изток до подстанция Бургас", припомни още Петкова.

По думите ѝ въвеждането в експлоатация също предстои да бъде изпълнено поетапно, стартирайки от 2020 година с електропровода между подстанция "Марица изток" и "ТЕЦ Марица изток 3", последван през 2021 година от останалите три вътрешни електропровода и в началото на 2023 с междусистемния електропровод между подстанция "Марица изток", България до подстанция "Неа Санта", Гърция.

България има въглища за следващите 60 години

Над 1 млрд. лева са вложени през последните 12 години от държавната "ТЕЦ Марица изток 2" в сероочистващи устройства, каза министърът на енергетиката по време на осмата енергийна конференция, посветена на перспективите пред развитието на сектора в региона на Югоизточна Европа.

Спасяването и устойчивостта на големите горивни инсталации за България е изключително важно, подчерта Теменужка Петкова. Тя изтъкна, че страната ни ще следва прехода към декарбонизирана икономика, но смята, че този преход трябва да бъде плавен и да бъде съобразен със спецификите на всяка една държава, енергийния ѝ микс и икономиката ѝ.

Затова през следващите години България ще продължи да разчита на централите, които произвеждат електрическа енергия от въглища. Една от основните причини за това е, че България има местен ресурс от лигнитни въглища, което е гаранция за енергийна сигурност и диверсификация. "Ние имаме такъв ресурс за следващите 60 години", посочи Петкова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес