Официално: Байдън и Путин ще се срещнат на 16 юни в Женева

Джо Байдън и Владимир Путин

Кремъл и Белият дом потвърдиха, че срещата на върха между президентите на Русия и на САЩ Владимир Путин и Джо Байдън ще бъде на 16 юни в Женева, предаде Асошиейтед прес.

Това ще бъде първата среща между двама лидери от идването на власт на Байдън. Пътуването до Женева ще бъде и първата задгранична визита на руския лидер от януари 2020 г. насам, когато той посети Израел и палестинските територии, пояснява Кремъл.

Двамата държавни глави ще обсъдят двустранните връзки, проблемите, свързани със стратегическата ядрена стабилност и други въпроси, включително и сътрудничеството в борбата срещу коронавируса и регионалните конфликти.

Срещата между двамата лидери ще се проведе в момент на силни напрежения между Вашингтон и Москва на фона на размяна на санкции и обвинения.

Говорителката на Белия дом Джен Саки каза, че ще бъдат обсъдени цял спектър от въпроси в момент, в който американската администрация се стреми да възстанови предсказуемостта и стабилността в отношенията между САЩ и Русия.

Женева – богатият град на Женевското езеро, е средище на международни институции и икона на швейцарския неутралитет, отбелязва АП. Женева бе кръстопът на дипломацията в следвоенните години на Студената война, място, където страните от Съветския блок се срещаха със Запада.

Женева посрещна лидерите на Америка и Русия през 1985 г., когато президентът Роналд Рейгън се срещна с Михаил Горбачов. Макар да нямаше сериозен резултат от самия разговор, той имаше важно значение за разчупването на леда между Изтока и Запада и установяването на приятелски отношения между двамата президенти.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?