Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Официално: България няма да гони руски дипломати

Но сме показали пълна солидарност с Лондон и получили похвала от Москва

85 коментара
Бойко Коцев и Бойко Борисов, сн. БГНЕС.

България засега няма да гони руски дипломати заради случая "Скрипал", но смята, че е изразила достатъчно солидарност с Великобритания и съюзниците, като е извикала посланика си от Москва за консултации в София. Решението, взето в петък от Съвета по сигурността към Министерския съвет, е рядка проява на единодушие между правителството, от една страна, и президента  и БСП – от друга, които принципно застъпват проруски позиции. Премиерът Бойко Борисов обоснова решението с липсата на достатъчно доказателства от Лондон за вината на Русия за отравянето на бившия руски шпионин Скрипал с нервнопаралитично вещество във Великобритания, както и с българското европредседателство, което трябвало да запази канала за диалог между ЕС и Русия. В същото време представители на ГЕРБ като зам.-председателя на партията Цветан Цветанов и вицепремиера Томислав Дончев дадоха да се разбере, че биха подкрепили експулсирането на руски дипломати от България.

Тази двойнственост устройва премиера, който пред западните съюзници ще посочва прозападната позиция на партията си, а пред Путин – официалната позиция на държавата. Или както социологът Андрей Райчев коментира преди няколко месеца, тодорживковската дипломация  на Борисов е уникално постижение.

Самият Борисов заяви още в началото на западната дипломатическа офанзива срещу Москва, че се съмнява във вината на руснаците за Скрипал.

Развръзката не е изненадваща, най-вече като се има предвид проруския уклон на "Атака" и ВМРО, коалиционни партньори на ГЕРБ в управлението.

Част от депутатите от ГЕРБ неофициално коментираха, че ще настояват за изгонване на руски дипломати от страната, както вече направиха САЩ, Канада, 18 страни от ЕС и други.

България обаче засега ще се ограничи само с извикването на посланика ни в Москва Бойко Коцев за консултации в София, където всъщност ще изкара великденските празници, преди да се прибере обратно в руската столица.

Според Борисов тази "практика в дипломацията показва, че обръщаме сериозно внимание". 

В заседанието на Съвета по сигурността участваха посланик Бойко Коцев, ръководителите на специалните служби, както и представител на президента Румен Радев.

На практика сме показали пълна солидарност с Лондон

България е показала пълна солидарност във Великобритания при гласуването си на Европейски съвет за отзоваване на посланика на Брюксел в Москва", обясни Борисов.

"В НАТО също сме дали своя глас. На практика сме показали, както и вчера посланикът на Великобритания каза в медиите, своята пълна солидарност към Великобритания. Като председателстващи Европейския съвет ние трябва да запазим канала за комуникация - както направихме в една свръхнапрегната ситуация в нашия регион в момента с Турция, да направим същото и с Русия. Това влиза в нашите задължения. Извикването на консултации в дипломацията е практика, която показва, че ние обръщаме сериозно внимание", разясни министър-председателят след заседанието.

Посланик Коцев ни запозна с това, което се говори в Москва

"Днес колегите, включително и от президентството, подкрепихме решението на Съвета да се ограничим в пълната подкрепа на Великобритания - това което сме направили на Европейския съвет. В същото време посланик Коцев ни запозна с това, което в Москва се говори, което е прочел, което в съответните консултации там с местните фактори, с които комуникира. Чакаме повече доказателства, ако има такива, и към този момент не считаме, че трябва да изгонваме дипломат или технически лица от Руската федерация. Имаме пълна подкрепа за Великобритания, декларирана в нашите гласувания, и в същото време - ясно решение, че за една седмица ще бъде тук господин Коцев, тъй като на 8-и има една голяма изложба, която правим, на Светлин Русев, в Москва", продължи Борисов.

Тази седмица британски медии съобщиха, че Лондон е предоставил на съюзниците  си безпрецедентна разузнавателна информаци за атаката в Солсбъри с нервопаралитично вещество, за да си осигури международна подкрепа за най-голямата дипломатическа офанзива срещу Русия след края на Студената война. За България, както и за още няколко страни от ЕС, които не изгониха руски дипломати, обаче тази информация явно не е достатъчна.

По време на Студената война нещата били далеч по-спокойни

По думите му сме свидетели на "изключително напрежение", невиждано "от реалната война досега" и по-високо от това през Студената война.

"Когато имаше Студена война, нещата бяха далеч по-спокойни. От месеци наред аз предупреждавам, че тази ескалация ще продължи. Виждате и в съседно Косово, продължава да се говори за действия, които напомнят тези от преди 20 години. Действията на Турция в Африн, конфликтът им с Гърция и Кипър - не виждам как ще го решат. Това са все неща в нашия регион", заяви Борисов.

Той и отказа да коментира изказванията на шефа на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който от няколко дни настоява  правителството да предприеме по-твърди действия в солидарност с европейските ни партньори. 

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова обаче остана доволна от позицията на премиера. 

"Поздравяваме премиера Борисов за позицията, изразена след заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет. Тя съвпада с нашето предложение за декларация в името на стабилността на Европа, спокойствието и сигурността на хората и на националния ни интерес", каза Нинова.

Тя се опита да прокара подобна позиция и в Народното събрания, но тя не мина основно заради съпротивата на Цветан Цветанов, който обяви, че не е нужна и декларация на парламента. 

Борисов: Показахме пълна солидарност

Бойко Борисов обяви, че "чакаме повече доказателства" по случая "Скрипал" – позиция, която повтаря от срещата на върха на ЕС миналата седмица.

"Към този момент не считаме, че трябва да изгоним дипломати от Руската федерация", каза Борисов.

Според него страната ни е показала "пълна солидарност" с Великобритания, подкрепяйки решението за извикване за консултации на посланика на ЕС и на българския посланик Бойко Коцев в Москва: "Извикахме на консултации посланика ни в Русия. Гласувахме за извикване на консултации за един месец или четири седмици на нашия посланик на Европейския свет в Москва. В НАТО също сме дали своя глас. Показали сме своята пълна солидарност с Великобритания. Оттам нататък трябва да запазим канала за комуникация".

Премиерът подчерта, че така, както е запазен каналът за комуникация с Турция, трябва да бъде запазен и каналът за комуникация с Русия.

В заключение той съобщи, че посланикът ни в Русия Бойко Коцев се връща в Москва след Великден и на 8 април ще бъде открита изложба на Светлин Русев там.

ГЕРБ блокира искането на БСП за произнасяне на НС

По-рано в петък БСП настоя парламентът да приеме единна позиция, че страната ни няма да гони руски дипломати. Парламентарният шеф на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче напомни, че по конституция правителството е институцията, която може да определя позицията за вътрешната и външната политика на страната. Това, което може да направи парламентът, е компетентните парламентарни комисии да изслушат министри и на база на нова информация евентуално да се търси възможност за обща декларация. 

Цветанов освен това припомни от парламентарната трибуна, че номинацията на президента Румен Радев е дошла след консултации на лидера на БСП Корнелия Нинова с руския генерал от запаса Леонид Решетников.

Заради искането на БСП беше свикан извънреден председателски съвет на парламентарните групи в Народното събрание. До гласуване на искането на БСП обаче не се стигна, защото Бойко Борисов обяви междувременно решението да не гоним руски дипломати.

Цветанов настоява за по-категорична солидарност със Запада

Решението не се приема еднозначно от депутати от ГЕРБ. Част от тях коментираха пред Mediapool, че не приемат държавната позиция по случая и неофициално твърдят, че ще настояват страната ни да експулсира руски дипломати.

"Днес няма действия, обаче остава и възможността да има конкретни такива, при допълнителна информация", каза Цветан Цветанов, който през последните няколко дни призова правителството да приеме по твърди мерки. 

"Трябва да бъдем с много ясната позиция- дали искаме да бъдем част от развитите демократични държави, от евроатлантическия пакт или искаме да толерираме това, което се случи в Крим и нарушаването на международното право. Аз казвам, че България трябва да бъде солидарна с евроатлантическите държави. Аз съм убеден, че от фактите, с които разполага Великобритания, нямам абсолютно никакви съмнения за това, което те казват, и това, което те отстояват“, посочи той. 

Корнелия Нинова: Поздравления за Борисов 

"Поздравявам г-н Борисов за решението, и особено за решението да се изчакат доказателствата, фактите и да не се експулсират дотогава руски дипломати, както и да не се отзовават наши", коментира Нинова пред журналисти в парламента. 

"Имаме нужда от истина, от доказателства, имаме нужда - както той каза - от запазване на канала за диалога, не само между нас и Русия, а между Европа и Русия, и се надяваме, като председател на Съвета на ЕС, България да поеме това посредничество и да бъде мост между Европа и Русия в името на мира, на спокойствието на всички народи в Европа", посочи тя.

Българската позиция по случая "Скрипал" беше одобрена преди дни от руския посланик у нас Анатолий Макаров. Той определи отзоваването на българския посланик в Москва като "разбираема и правилна" позиция. Според него националните интереси не трябва да бъдат забравяни заради солидарността.

Междувременно говорителят на руското външно министерство Мария Захарова призова българските власти, ако имат някакви доказателства по случая "Скрипал", да ги дадат на Москва.

Заради отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия на 4 март в Солсбъри Великобритания изгони 23-ма руски дипломати. Обединеното кралство получи подкрепа от още 18 държави от ЕС, които изгониха между четирима и един руски дипломати от страните си. Освен тях редица други страни също изгониха руски дипломати. Това са САЩ, Канада, Австралия, Македония, Албания, Черна гора, Молдова и Грузия.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

85 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. edin.drug
  #85

  "Европейските правителства ще изгонят руските шпиони". У нас руските шпиони ще изгонят правителството. Или поне щяха, ако имаше някакъв гръбнак.

 2. Bлaдo
  #84

  аз пък имам съвсем делово предложение: като не ви разрешават (руските ви мениджъри) да гоните руски шпиони, ами ... изгонете от съветските, бе... - измежду стотици можете да избирате, тавариши бОкофци и цвЪкофци :-)))

 3. Преслав
  #83
 4. Преслав
  #82

  Споко бе, 2021 чука на прага ни ще се явите на поправителен.

 5. анита хегерланд
  #81

  Каналът на Корнелия Нинова остава отворен?!

 6. edin.drug
  #80
 7. edin.drug
  #79
 8. Преслав
  #78

  И пак да го кажем, нека бъдем в един клуб с най-богатата държава в ЕС - Люксембург, а не с Албания и Молдова!

 9. Kiril Kovatchev
  #77

  По отношение на безгръбначниците управляващи България важи една от най-омразните ми български поговорки - Преклонена главица сабя не я сече.

 10. Преслав
  #76

  У дома съм, общувам с разни хора и се радвам само тук цари всичката тази политическа и човешка злоба. За щастие хората са си нормални и не мисля, че освен на няколко хиляди кресльовци с 0.6-0.8% доверие му пука за нещата по които се надъхвате тук. През 2021 идват избори, пак ще се преброите... или когато Борисов реши.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.