Официално: Чакат се акционерните заявки за АЕЦ "Белене"

Изричните условия на процедурата са проектът да струва максимум 10 млрд. евро и да се завърши до 10 години

Готовите реактори за АЕЦ "Белене", Снимка: Архив

Министерството на енергетиката обяви в понеделник процедурата за търсене на стратегически инвеститор за довършването на АЕЦ "Белене", за миноритарни акционери и за консуматори, които ще поискат да сключат дългосрочни договори за изкупуване на тока от бъдещата ядрена централа.

Това става в деня, в който се отбелязва осмата годишнина от опустошителната авария на японската АЕЦ "Фукушима" причинена от цунами, предизвикано от земетресение, която досега струва на японската държава 200 млрд. долара за отстраняване на щетите.

Изрични условия на процедурата за АЕЦ "Белене" са необходимите пари за проекта да не надвишават 10 млрд. евро и въвеждането му в експлоатация да стане за десет години, като държавата няма да предостави никакви гаранции за реализацията на атомната централа, нито ще изкупува тока от нея. За довършването на АЕЦ "Белене" ще се създаде проектна компания, в която досегашният инвеститор "Националната електрическа компания" (НЕК) ще има дял според досега направените инвестиции от над 3 млрд. лв. в проекта, както и всички разрешителни и лицензии, както и блокираща квота при вземането на решенията на бъдещия оператор на ядрената мощност. Според интереса на потенциалните стратегически инвеститори и предложеното от тях финансиране ще се отдели дял за такъв акционер, а остатъкът ще бъде разпределен между евентуални миноритарни акционери, предвижда обявената процедура.

Три месеца за заявленията

Заявления за интереса ще се подават до 90 дни от публикуването на поканата за участие в търга в официалния вестник на Европейската комисия. Отделно Министерството на енергетиката ще изпрати лични покани до всички заявили досега интерес към проекта, както и до проектанта и изпълнителя на строежа "Атомстройекспорт" (АСЕ), дъщерна компания на руския ядрен концерн "Росатом".

Като стратегически инвеститор, който да осигури финансирането, досега се е афиширала само Китайската национална ядрена корпорация. Интерес към миноритарни дялове досега са обявили от Сърбия и Северна Македония, както и от Черна гора, които обаче може да се включат в проекта и като купувачи на произвежданата от централата електроенергия. Такива дългосрочни договори служат за гаранция пред банките за осигуряване на по-евтино кредитиране. Чужди и български предприятия също може да да поискат такива контракти и от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори вече обявиха, че имат подобен интерес.

Френската "Фраматом" и американската "Дженерал Електрик" пък обявиха интерес да доставят различно оборудване и компоненти за ядрената централа като подизпълнители на АСЕ. Като такива има гарантирано участие и за български фирми.
 
В рамките на 12 месеца трябва да е ясно дали има желаещи да станат акционери в ядрения проект и каква точно ще е структурата на проектната компания. Към момента не е ясно какъв ще е държавният дял в нея, но преди дни вицепремиерът Томислав Дончев каза, че се очертава да е поне 25-30 процента.

Параметрите на проекта

Проектът за изграждане на АЕЦ "Белене" в Северна България /площадка "Белене", разположена на 4 км от гр. Белене и 11 км от гр. Свищов/, включва изграждането на два блока с мощност от 1000 MВ всеки един по Проект А92 от трето поколение на най-често използваните ядрени реактори в света – реактори с вода под налягане.

До спирането на проекта през 2012 г. Главен изпълнител на дейностите по инженеринг, доставка и строителство е ЗАО "Атомстройекспорт", Техническият проект на АЕЦ "Белене" е изготвен от Главния проектант ФГУП "Атоменергопроект“ – гр. Москва, а "Арева НП" ГмбХ е подизпълнител по части електрически системи, системи за безопасност, управление и контрол, ОВК и др.

Произведеното и доставено през 2017 г. оборудване за Ядрения остров е произведено от ПАО "Ижорски заводи", ПАО "ЗиО - Подолск“ и АО "Атоммашекспорт”.

В реакторната установка на проекта за АЕЦ "Белене" се използва реактор с вода под налягане с четири циркулационни кръга. Номиналната топлинна мощност е 3000 MВ, а нетната полезна мощност – 1000 MВ.

След като НЕК получи заявленията за интерес към АЕЦ "Белене", ще бъде изготвен кратък списък с предложенията, които най-добре отговарят на изискванията за опит в инвестиране и в изграждане на големи енергийни обекти и които имат адекватна финансова способност да обезпечат задълженията за инвестиране и участие в проектната компания. На попадналите в шорт листата ще бъде предоставен и информационен меморандум за проекта.

Без отговорности за държавата

 "Потенциалните инвеститори трябва сами да проучат и да се убедят във финансовата позиция и перспективи на проектната компания и нейните бъдещи бизнес дейности", пише в публикуваната на сайта на енергийното ведомство покана.

Сега се очакват заявления в четири направления – стратегически инвеститор, миноритарни акционери, такива, които искат и дял, и да купуват ток, и само желаещи да получават електроенергия от АЕЦ "Белене".

Най-сериозни са изискванията за стратегическия инвеститор.

Кандидатите за такъв трябва да опишат опита си в инвестиране или изграждане на ядрени обекти, да предложат концепция за развитието на проекта със срок на изграждане и оферта за първо зареждане на ядрената мощност със свежо гориво. Трябва да се опишат източниците на финансиране – привлечен капитал и собствени средства, както и максималния дял, който искат да придобият в проекта. В тази част от процедурата ще се допускат и обединения от компании, но сред тях не трябва да има офшорки.

В другите три направления ще се приемат само заявления, но ако се иска закупуване на ток, трябва да се посочи какво количество се резервира, за какъв срок и какъв е профилът на потребителят, желаещ дългосрочен договор с ядрената централа. Тук също ще се изготвят кратки списъци с предпочетените кандидати – за миноритарни акционери и за купувачи на ток.

До 12 месеца трябва да е ясно ще я бъде ли АЕЦ "Белене"

На предпочетените кандидати ще бъдат изпратени покани за подаване на обвързващи оферти, от които ще се избере стратегическият инвеститор и миноритарните акционери. Процедурата трябва да завърши с избор на стратегически инвеститор и подписване с него на споразумение за придобиване на акции и/или увеличение на капитала на бъдещата проектна компания и споразумение между акционерите.

Евентуално това ще стане ясно след една година.
 
От Министерството на енергетиката информират, че проектът за изграждане на АЕЦ "Белене" разполага с положителна оценка на въздействието върху околната среда от ноември 2004 г., с разрешение от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) също от 2004 г. за избора на площадка за инсталиране на съоръжението и заповед за одобряването ѝ от регулатора, както и  разрешение на АЯР за проектиране на двата блока на ядрената централа. Ведомството уточнява, че при промяна и преобразуване (каквото се планира) на титуляра на разрешителните, който в момента е НЕК, трябва да се направят и изменения в документацията на проекта.

Спреният през март 2012 г. заради липсата на пари проект разполага също така със становища от Европейската комисия от 2007 г. за инвестиционния ядрен проект, но тази нотификация се нужда е от допълване заради промяната в структурата на бъдещия инвеститор и ядрен оператор. Налице са и подробен устройствен план на ядрената централа, план за регулация и застрояване на ядрената площадка и разрешение за водоползване. Посочва се, че проектът е преминал стрес тестовете на Международната агенция за атомна енергия заради аварията в японската АЕЦ "Фукушима" и повишените заради това изисквания за безопасност на атомните централи. В поканата към кандидатите да участват в ядрения проект се посочва още, че "едно от заключенията в доклад на МААЕ от проведената мисия е, че проектът “АЕЦ Белене” осигурява значителен брой технически решения за справяне с цялото разнообразие от аварии и може да се счита, че проекта е от поколение III+".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес