Официално: Калина Илиева е с фалшива диплома

Официално: Калина Илиева е с фалшива диплома

Бившият директор на Държавен фонд “Земеделие” Калина Илиева няма диплома за завършено висше образование в Германия и нещо повече - никога не е посещавала лекции във Висшия институт по техника и икономика в Берлин.

Това се съдържа в официалния отговор от прокуратурата в Германия на запитване на българското държавно обвинение.

Според властите в Германия, бившата българска висша държавна чиновничка е била записана като студентка в берлинския институт, но никога не е посещавала лекции и упражнения.

От висшето училище в Германия потвърждават, че дипломата ѝ за висше образование е фалшива.

Съмнения около висшето образование на Илиева, която "като перспективен млад кадър" бе поставена начело на фонда, опериращ с милиони евро от ЕС, се появиха още след назначаването ѝ на поста през 2009 г. Тогава тя твърдеше, че има диплома за магистър по икономически комуникации от берлинския институт, легализирана от Министерството на образованието у нас.

След месеци избухна друг скандал около Илиева – до последните дни тя кри от министъра на земеделието, че е бременна, представяйки болнични листове с друга диагноза. Министър Найденов бе изправен пред конфузната ситуация да обяснява, че е научил новината за бременността от БНР и изведнъж да се озове с парализиран фонд поради "личните проблеми" на директорката си.

На 7 октомври 2010 г. Управителният съвет на ДФ "Земеделие" освободи от длъжност Илиева, която междувременно роди, и избра на нейно място Светослав Симеонов.

Междувременно на 30 ноември 2010 г. срещу Илиева бе образувано досъдебно производство и българските власти започнаха да издирват дипломата ѝ за висше образование, чиито оригинал така и не успяха да намерят. Бе направено запитване и до Германия, но властите там отказаха да заведат срещу нея дело, защото, ако е била фалшифицирана германска диплома, то тя е използвана в България. Но пък започнаха проучване има или няма издадена диплома на името на Илиева от Висшия институт по техника и икономика в Берлин.

След осем месеца очакване германските власти изпратиха отговор до българската прокуратура по случая с дипломата.

След получаване на превода на отговора от Германия, в Софийската районна прокуратура ще преценяват дали съдебната поръчка е изпълнена изцяло или ще се изпращат нови искания за информация до Германия.

Преди дни стана известен подобен случай в Министерството на земеделието и храните.

Оказа се, че ръководителят на "Напоителни системи" - Георги Харизанов, който обяви, че е висшист от Датския колеж в София, не е завършил колежа, който се е водел за полувисше учебно заведение.

В началото Харизанов излъга, че ще представи академична справка. После продължи с лъжите, че ГДБОП са изтрили уж фалшивия му профил във сайта за запознанства sladur.com. От МВР съобщиха, че ГДБОП не са се занимавали с него, защото нямало данни за извършено престъпление.

Георги Харизанов беше отстранен от длъжност, защото срещу него е повдигнато обвинение за кражба в особено големи размери по дело отпреди десет години, а той беше скрил този факт от прекия си ръководител – министър Мирослав Найденов.

Споделяне

Още по темата

Още от България