Официално: Марин не е имал указ за помилвания и гражданство

Официално: Марин не е имал указ за помилвания и гражданство

Бившият президент Георги Първанов не е издавал указ за упълномощаването на вицепрезидента Ангел Марин да помилва осъдени и да дава българско гражданство по време на втория мандат на двамата, гласи официален отговор на президентството, цитиран от БГНЕС във вторник.

Това означава, че казусът с всички подписани от бившия вече вицепрезидент решения на президентската институция през периода 2007-2011 г. ще се реши окончателно от Конституционния съд (КС).

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев вече обяви, че ръководената от него институция ще сезира КС в опит да се реши проблема. ВАС чакаше официален отговор на президентството дали има издаден указ, защото документът се оказа ключов в решаването на делото на скандалния бизнесмен Константин Циганов срещу отнемането на българското му гражданство.

Той е сочен за лидер на "Уралмаш", която е една от влиятелните руски престъпни групировки от близкото минало. Натурализацията му бе отнета след пускане на международна заповед за арест от Интерпол по искане на Русия.

През миналата седмица президентът Росен Плевнелиев обяви, че "казусът с помилванията не е толкова голяма драма, за каквато се представя", с което ясно показа, че новата администрация на "Дондуков" 2 не желае да задълбочава скандала.

До произнасянето на Констититуционния съд ще остане неясен правният статут на близо 12 000 указа за издаване на българско гражданство, издадени от Ангел Марин от 2007 до края на 2011 година. През този период той е помилвал и около 200 престъпници.

Споделяне

Още по темата

Още от България