Официално: Мария Габриел поема ресора "Иновации и младеж"

Българката получи периферен от политическа гледна точка сектор

Мария Габриел

Българският еврокомисар Мария Габриел не успя да запази ресора си от стария състав на Еврокомисията - цифров пазар, и занапред ще отговаря за "Иновации и младеж".

Това стана ясно във вторник, когато новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи структурата и разпределението на ресорите в институцията. 

За да бъдат избрани, новите комисари трябва да преминат изслушване и одобрение в Европейския парламент. Очаква се процедурата да приключи до края на октомври, а от 1 ноември новата ЕК да встъпи в длъжност за срок до 2024 година.

За какво ще отговаря Габриел?

По неофициална информация Габриел трябваше да поеме ресора "Образование и култура", но в крайна сметка съдържанието му е преформулирано на "Иновации и младеж". Реално ресорът на Габриел ще включва образование, наука/изследвания, култура и спорт. Образованието и науката са важни за ЕС, но това са периферни сфери по отношение на компетентността на съюза и от маловажните в политическо отношение ресори. По отношение на тях ЕС има само допълваща функция и не може да изисква хармонизиране на законодателството.

Реално в отговорностите на Габриел ще са няколко образователни, научни и културни програми на ЕС. На първо място това е научната програма "Хоризонт Европа" (сега "Хоризонт 2020"), за която се предлага да разполага с около 100 млрд. евро в новия програмен период 2021 - 2027 г. "Еразъм+" пък е най-голямото образователно перо с 30 млрд. евро индикативен бюджет за 2021-2027 г. Тези пари обаче до голяма степен са предварително разпределени и еврокомисарят няма особени функции да прави политики. Научната програма "Мария Складовска - Кюри" е с бюджет от 6.2 млрд. евро в сегашния програмен период, като тя подкрепя около 65 000 европейски учени с високи постижения. Предложението е средствата да нараснат на 6.8 млрд. евро. Програмата за европейските културни и творчески сектори "Творческа Европа" е с бюджет 1.46 млрд. евро, които се предлага да се повишат на 1.85 млрд. евро. Европейски корпус за солиарност, който подпомага младите хора да се занимават с доброволчество, може да получи 1.26 млрд. евро бюджет, ако бъде утвърдено окончателно сегашното бюджетно предложение.

"Аз съм убеден, че ще имаме ресор, който хем ще ни хареса, хем ще е модерен и ще е достоен за България. И с поне 3 пъти по-голямо финансиране от сегашния", каза преди ден премиерът Бойко Борисов по повод бъдещия ресор на Габриел. 

Урсула фон дер Лайен очаква от българския комисар да насочи достатъчно инвестиции към научните изследвания.

"Научните изследвания, политиката и икономическите цели вървят ръка за ръка. Това ще включва работа с останалите еврокомисари, принос за новата индустриална стратегия и максимално използване на бъдещата програма "Хоризонт Европа". Трябва да подкрепите целта за утрояване на програмата "Еразъм +" в следващия бюджет на ЕС", пише бъдещата шефка на Еврокомисията до Габриел. Фон дер Лайен призовава Габриел да ръководи работата по обособяването на Европейското образователно пространство до 2025 г., в тясно сътрудничество с местните и националните власти. Очаква се тези усилия да премахнат пречките пред обучението, да подобрят достъпа до качествено образование и да улеснят движението на учениците в ЕС.

Новоизбраният председател на ЕК предлага съставянето на мрежа сред европейските университети. Тя изразява очакването това да даде възможност на студентите да получат образователна степен чрез съчетаване на обучение в няколко европейски държави и да допринесат за международния образ и конкурентоспособността на висшите училища.

Осем зам.-председатели в новата комисия

Новата комисия се предлага да се състои от осем заместник-председатели, в това число върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел (Испания). Заместник-председателите отговарят за водещите цели на ЕК. Те ще ръководят работата по въпроси като опазването на природата, цифровизацията, икономиката, съхраняването на европейския начин на живот.

Трима изпълнителни заместник-председатели ще имат двойна функция. Те ще бъдат едновременно заместник-председатели, отговарящи за една от трите основни теми в дневния ред на новоизбрания председател, и еврокомисари.

Изпълнителният заместник-председател Франс Тимерманс (Холандия) ще съгласува работата по Европейския зелен пакт. Той ще отговаря и за политиката за борба с измененията в околната среда. Тимерманс, който е първи зам.-председател на комисията "Юнкер", бе сред обсъжданите кандидати за шеф на ЕК. По време на досегашния си мандат той влезе в тежък конфликт с държавите членки, които имат сериозни проблеми с върховенството на закона като Унгария и Полша. Миналата седмица Тимерманс заяви, че ЕК възнамерява да разшири наблюдението за спазването на законността в ЕС спрямо всички държави в съюза чрез годишни доклади. "Европейските данъкоплатци някой ден биха поискали парите им повече да не отиват към държави, където няма върховенство на закона", каза той на 5 септември.

Изпълнителният заместник-председател Маргрете Вестагер (Дания) ще съгласува цялата програма за подготвеност на Европа за цифровата ера и ще бъде комисар по въпросите на конкуренцията. Изпълнителният заместник-председател Валдис Домбровскис (Латвия) ще съгласува работата в областта на икономиката в интерес на хората и ще бъде комисар за финансовите услуги.

Останалите петима заместник-председатели са Жозеп Борел, Вера Юрова, (Чехия), Маргаритис Схинас (Гърция), Марош Шефчович (Словакия), Дубравка Шуица (Хърватия). Вера Юрова, която отговаря за правосъдието в комисията "Юнкер", ще поеме ресора "Ценности и прозрачност". Маргаритис Схинас, който бе говорител на комисията "Юнкер", ще отговаря за "Съхраняване на европейския ни начин на живот". Марош Шефчович, който е зам.-председател на комисията "Юнкер" и отговаря за енергетиката, ще поеме сектор "Междуинституционални отношения и перспективи". Ресорът на Дубравка Шуица ще е "Демокрация и демография", като тя ще ръководи от страна на ЕК и работата по Конференцията за бъдещето на Европа.

Йоханес Хан (Австрия) ще отговаря за "Бюджет и администрация" и ще се отчита пряко пред председателя на ЕК.

Дидие Рейндерс (Белгия) ще бъде еврокомисар по правосъдието, включително по въпросите за върховенството на закона на мястото на Тимерманс.

Стела Кириакидис (Кипър) е предложена за еврокомисар по здравеопазването.

Кадри Симсон (Естония) ще отговаря за енергетиката.

Юта Урпилайнен (Финландия) ще поеме международното сътрудничество.

Силви Гулар (Франция) ще отговаря за вътрешния пазар.

Ласло Трочани (Унгария) ще отговаря за политиката на съседството и разширяването на ЕС.

Фил Хоган (Ирландия) е предложен за еврокомисар по търговията.

Паоло Джентилони от Италия, която е една от най-закъсалите финансово държави в ЕС, ще отговаря за икономиката.

Виргиниюс Синкявичюс (Литва) ще бъде еврокомисар по околната среда.

Никола Шмит (Люксембург) ще отговаря за работните места.

Хелена Дали (Малта) поема въпросите за равенството.

Януш Войчеховски (Полша) ще отговаря за земеделието.

Елиза Ферейра (Португалия) ще бъде еврокомисар за сближаването и реформите.

Рована Плумб (Румъния) ще бъде новият еврокомисар по транспорта.

Янез Ленарчич (Словения) ще поеме управлението при кризи.

Илва Йохансон (Швеция) е предложена за еврокомисар по вътрешните работи.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа