Официално: Президентски секретар сменя Бойко Коцев като посланик в Москва

Атанас Кръстин
Секретарят по външна политика на президента Румен Радев – Атанас Кръстин  ще е новият български посланик в Москва на мястото на Бойко Коцев. Рокадата бе договорена отдавна между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев, но едва преди ден правителството е взело официално решението да го предложи. 
 
Това е станало по време на закрито заседание на Министерския съвет в сряда, потвърдиха от "Дондуков" 1. 
 
Сега предстои президентът Румен Радев да издаде указ за назначението на Кръстин. Съгласно дипломатическата практика би трябвало новият посланик вече да е бил съгласуван и одобрен от Москва. 
 
Според неофициална информация правителството първоначално е обсъждало за поста кандидатурата на Меглена Плугчиева, бивш министър за европейските фондове в правителството "Станишев" и посланик в Германия и Швейцария. 
 
Премиерът Бойко Борисов обаче обясни, че се е съобразил с предложението на президента Румен Радев. 
 
Сегашният посланик Бойко Коцев беше извикан миналата сряда в София за консултации в знак на солидарност с Великобритания, която посочи Русия като най-вероятният извършител на похищението срещу бившия руския шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. След празниците Коцев ще се завърне в Москва. 
 
Премиерът Бойко Борисов обясни, че тогава той трябва да открие изложба на Светлин Русев в руската столица. 
 
България остана една от малкото страни в ЕС, които не изгониха руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания заради отравянето на нейна територия на бивш руски агент и неговата дъщеря. Премиерът Бойко Борисов поиска допълнителни доказателства за вината на Русия, въпреки че срещу позицията му има съпротива в ГЕРБ. Тя обаче бе одобрена от президента Румен Радев, коалиционните му партньори от "Обединени патриоти" и БСП. 
 
Заместникът на Коцев – Атанас Кръстин, е дългогодишен дипломат от кариерата. 
 
Бил е генерален консул в Бавария и Баден-Вюртемберг (2006-2010 г.), генерален консул на  България в Ниш, Сърбия (2012-2016 г.).
 
Той е завършил УНСС и Московския държавен институт по международни отношения, но е карал и дипломатически курсове в Германия.
 
Владее немски, руски, английски и виетнамски.
 
Задълбочаването на българо-руските отношения бе един от основните приоритети в президентската кампания на Радев, който и в момента се стреми да лидира всякакви инициативи за целта. Той многократно се обяви за вдигане на европейските санкции срещу Русия, наложени заради незаконната анексия на Крим и ролята ѝ в Източна Украйна, но правителството се придържа към общите решения на ЕС по този въпрос. 
 
Радев покани и руския президент Владимир Путин да посети България точно по време на ротационното ни председателство на ЕС, но впоследствие обясни, че той няма да може да дойде заради президентските избори в Русия през март. 
 
Кога ще има визита на Путин – и по-важно, какви договорености ще бъдат постигнати по време на това посещение, все още не е известно, но при всички случаи това ще е една от задачите на президентския пратеник Кръстин. 
 
Споделяне

Още по темата

Още от България