Официално: Социалистите в Испания обявиха предсрочни избори

Педро Санчес

Премиерът на испанското социалистическо правителство Педро Санчес обяви, че на 28 април в страната ще се състоят предсрочни парламентарни избори, съобщи Франс прес.

"Предложих да се разпусне парламентът и на 28 април да се свикат парламентарни избори", каза Санчес на пресконференция след извънредно заседание на правителството, което дойде на власт само преди осем месеца.

Предстоящите избори в Испания - третите за последните четири години - са поредната индикация, че политическата сцена в страната е все по-фрагментирана.

Връх в дебатите взима стремежът на каталунските сепаратисти към независимост на областта, отбелязва Асошиейтед прес.

По-рано тази седмица депутатите отхвърлиха проектобюджета на социалистическото правителство.

Опозицията призова премиера да свика избори възможно най-скоро.

При идването си на власт през юни миналата година Санчес, който ръководи правителство на малцинството с едва 84 депутати социалисти, обеща скоро да свика избори, но след това промени виждането си и реши да представи бюджет в опит да се задържи на власт до края на мандата на сегашното законодателно събрание през 2020 г.

Единственият друг случай, когато правителството в Испания е губило гласуване на бюджет, беше през 1995 г. Тогава социалистите бяха принудени да разпуснат парламента и да насрочат избори, припомня АП.

Предсрочните парламентарни избори ще се състоят в обстановка на все по-фрагментиран политически пейзаж в Испания, който заменя властвалия десетилетия наред двуполюсен модел, а също така и на фона на появилия се отново във фокуса на вниманието поляризиращ въпрос за каталунската независимост, отбелязва Ройтерс.

Социологическите проучвания от последните седмици сочат, че нито една партия няма да успее да събере достатъчно гласове, за да управлява самостоятелно.

Макар и в момента социалистите да водят, изследванията на общественото мнение показват, че те и противопоставящата се на мерките за строги икономии партия "Подемос" общо няма да получат достатъчно гласове, за да управляват.

Това оставя отворен въпросът дали десноцентристката партия "Сиудаданос" би се съюзила с тях или ще се включи в обединение около консервативната Народна партия и крайнодясната партия "Вокс".

Санчес дойде на власт през юни миналата година след като управлението на неговия предшественик от Народната партия Мариано Рахой - станало непопулярно след години на програми за икономии и тормозено от корупционен скандал - падна при вот на недоверие.

Но при положение, че разполагаха само с по-малко от една четвърт от местата в парламента, социалистите разчитаха на регионални и по-малки партии, за да управляват.

Тази седмица Санчес се оказа притиснат в ъгъла, след като каталунците, които преди това подкрепяха правителството му, го изоставиха, за да помогнат проектобюджетът да не мине.

Допреди няколко седмици за много хора в управляващите кръгове предпочитаното време за предсрочни избори беше октомври, но официални лица заявиха, че ще бъде изненада Санчес да избере именно този месец от годината с оглед на бюджетното поражение. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?