Официално: Спас Русев придоби "Булсатком"

Официално: Спас Русев придоби "Булсатком"

Най-големият български доставчик на саталитна телевизия "Булсатком" вече е собственост на фирмата Viva Corporate Bulgaria ("Вива Корпорейт България") на предприемача Спас Русев, който до края на юни 2020 г. притежаваше "Виваком" и все още е управител на фирмата "Вива телеком България", собственик на БТК, в чийто надзор също така е Русев. Бизнесменът продаде "Виваком" на "Юнайтед груп", който също така придоби "Нова телевизия" и вестниците на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, с което източно европейската медийна група си осигури значително присъствие на пазара на телекомуникационни и медийни услуги в България. След това "Юнайтед груп" купи и пет кабелни оператора.

"Сделката за придобиване на "Булсатком", водещ оператор за платена телевизия и широколентови услуги на българския пазар, е успешно финализирана. Новият собственик на Булсатком е Viva Corporate Bulgaria, представлявана от г-н Спас Русев - успешен предприемач и стабилен инвеститор на телекомуникационния пазар в Югоизточна Европа, доскоро акционер във Виваком, водещият телекомуникационен оператор на България", се посочва в съобщение, разпространено от агенцията, който обслужва медийно и "Виваком".

По-късно обаче уточниха пред Mediapool, че за да бъде финализирана, трябва одобрението на Комисията за защита на конкуренцията.

"Viva Corporate Bulgaria купува "Булсатком" с цел да подкрепи възходящата траектория на развитие на компанията като в същото време запази успешната формула клиентът да е в центъра на стратегическото планиране на дейността. Ще продължим да концентрираме усилията на Булсатком в разработване на ключови продукти и услуги - платена телевизия, разнообразно съдържание и фиксиран интернет с отлично качество на достъпни цени", коментира Спас Русев, цитиран в съобщението.

"Мениджмънт екипът на Булсатком посреща с оптимизъм Viva Corporate Bulgaria и сме готови заедно с новия инвеститор да работим усилено, за да затвърдим водещата позиция на Булсатком на българския пазар на платена телевизия и широколентови услуги", заявява на свой ред Станислав Георгиев, изпълнителен директор на "Булсатком", който в началото на август е подал заявление да бъде вписан като действителен собственик на телекомуникационния оператор.

Детайлите по сделката остават конфиденциални към момента, посочва се в съобщението. Неизвестни останаха параметрите и по сделката на Спас Русев за "Виваком", както и н атази на "Юнайтед груп" за медийната група на "Нова телевизия" е вестниците на Пеевски.

Според изданието "Капитал" предложената цена от Русев за сателитния оператор е била 120-130 млн. евро, което е било близко до офертата на втория кандидат- купувач – чешкият инвестиционен фонд PPF, който у нас притежава "Теленор България" и бТВ. Предимство било по-бързото изплащане на сумата.

Обявяването на сделката става ден преди насроченото за 10 август заседание по делото за несъстоятелност на "Булсатком", която бе раздирана от акционерни спорове и претенция на предишния мажоритарен акционер в оператора – Пламен Генчев, че има право на обратно изкупуване на дела си и е направил такава оферта към останалите акционери, но те са го бламирани в желанието си да продадат оператора.

До тази ситуация се стига, след като през 2017 г. "Булсатком" затъна в сериозни дългове покрай старта на т.нар. първи български спътник. Година по-късно кредиторите чу стават акционери в регистрираната във Великобритания компания "Булсатком Инвестмънт Лимитид", в която участва дружеството "Булсатком Холдинг Лимитид", притежавано от Генчев. Така неговият дял се стопява до 20 на сто, а останалите 80 процента се разпределят между няколко дружества. Сред тях е люксембургската "Сейнт Андрюс", която преди това е заела 93.616 млн. лв. на "Булсатком". Фирмата "Улас Инвестмънт" на финансиста Владимир Каролев представлява незнайно защо Българската банка за развитие като кредитор на "Булсатком" с 24.640 млн. лв. Европейската банка за възстановяване и развитие също е акционер заради заем от 23.650 млн. лв. за "Булсатком". Останалите акционери са американските компании "Инвестмънт Партнърс" и "Сънрок Дискрешънъри Ко-Инвестмънт Фънд", които заедно със "Сейнт Андрюс" са контролирани от фондовете "Блентайър кепитъл" и "Блек рок" (Лондон).

"Булсатком" е най-големият доставчик на платена телевизия в България с водеща позиция в сателитната телевизия. През своите DTH и IPTV2.0 платформи компанията дистрибутира над 240 телевизионни канала, 230 от които с HD качество и 8 с 4К/UHD. Разнообразието от канали включва цялото портфолио на НВО с всички блокбастър филмови канали, както и водещи спортни, филмови и забавни канали, разпространявани ексклузивно от "Булсатком".

Наскоро компанията лансира иновативната премиум услуга b-box - телевизионно Android устройство, сертифицирано от Google, което осигурява отлично качество на картината, интелигентен архив и множество медийни приложения.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес