Офшорка на Цветан Василев е осъдена да върне 125 млн. на КТБ, с тях купил БТК

Офшорка на Цветан Василев е осъдена да върне 125 млн. на КТБ, с тях купил БТК

Софийският градски съд осъди свързаната с банкера Цветан Василев офшорна компания "V2 Investment" да върне 125 милиона евро на Корпоративна търговска банка. С тези пари Василев купи БТК през 2012 година. Решението на съда е от 3 декември.

Делото е образувано по искане на синдиците на фалиралата банка.

КТБ е отпуснала парите като кредит на няколко български компании, но в крайна сметка те достигат до "V2 Investment" и с тях е купен мажоритарния дял в телекома. Тогава в сделката Цветан Василев държи мажоритарния дял, а останалата част е разпределена между VTB Capital и кредиторите на БТК.

От решението на съда става ясно, че и досега нито стотинка не е върната на КТБ от отпуснатите 125 млн. евро. Офшорката на Цветан Василев се е опитала да оспори част от задълженията, като е претендирала, че за 85 млн. евро е изтекла погасителната давност.

Придобиването на БТК се случи през ноември 2012 г. Цветан Василев взима индиректно през специално създадено за целта дружество (“Бромак телеком инвест”) 43.26% от БТК. Останалите 33.31% индиректно придобива инвестиционното звено на руската банка VTB – VTB Capital, а стари кредитори на телекома си поделят финалните 23.43%.

Към онзи момент БТК е 100% собственост на "Вива Телеком Холдинг", а то се притежаваше от ИнтерВ Инвестмънт С.а.р.л. (InterV Investment S.à. r.l, регистрирано в Люксембург. Негов собственик беше V2 Инвестмънт С.а.р.л., пак регистрирано в Люксембург на същия адрес като първата компания. Акциите на втората компания бяха собственост на трета компания, този път семейна (командитна) – V Investment, пак регистрирано на същия адрес в Люксембург.

В последното дружество малко на 43% от акциите се притежаваха от “Бромак Телеком Инвест” АД на Цветан Василев, а останалата част от кипърската офшорка "Крушер Инвестмънт Лимитид".

Споделяне

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?