Според чешко издание

Офшорки на руско-грузински бизнесмен зад "Инерком"

ЧЕЗ защити купувача: Ще плати и ще управлява добре, не се очаква връщане на сделката

Офшорки на руско-грузински бизнесмен зад "Инерком"

Почти половината от необходимите на "Инерком" пари за закупуването на активите на ЧЕЗ в България са осигурени от кредити, свързани с офшорни фирми, съобщи чешкото издание "Лидове новини". Собственик на вестника е бизнес групата на чешкия премиер Андрей Бабиш, а мажоритарен собственик на ЧЕЗ е чешката държава.

Изданието излиза в понеделник с подробен материал за сделката за придобиване на бизнеса на чешкото дружество в България от компанията "Инерком България", според който руско-грузински бизнесмен е дал парите.

Междувременно говорител на ЧЕЗ защити "Инерком" и изрази убедеността на продавача, че новият собственик в способен да плати активите и да управлява добре електроенергийните дружества.

Алис Хоракова също отказа да назове цената на сделката и кой я финансира.

Парите на "Инерком" проверени от различни места

"Всички компании, включени в процеса по продажбата, преминаха през проверка за изпълнението на критериите, която беше направена от ЧЕЗ. Също така банките, които са ангажирани в процеса, направиха свои проверки, както изисква законодателството. Надзорният съвет на ЧЕЗ получи няколко независими доклада, свързани с плащанията на "Инерком", заяви Хоракова, цитирана от БНР.

Тя посочи още, че ЧЕЗ не очаква спиране или връщане на сделката, за която през уикенда премиерът Бойко Борисов разпореди първа проверка от страна на ДАНС и данъчните.

Слуховете за офшорно финансиране на "Инерком" вървяха още преди ЧЕЗ да разпореди пълна проверка на всички предоставени от "Инерком" документи преди финалното решение на надзорния съвет на чешката компания, станало факт миналия четвъртък.

Финансирането - собствено, банкови гаранции и кредит от офшорки

“Фирмата купувач - според информациите, които има на разположение Надзорният съвет на ЧЕЗ в Прага, е предложила комбинирано финансиране от няколко източника  - първо, става дума за собствени средства на фирмата, след това за банкови гаранции и накрая  - почти половината от цената, е финансирана чрез кредит от офшорни фирми“, обясни Веселин Вачков, директор на "Лидове новини", пред БНР.

Той казва, че част от кредиторите на сделката са свързани с международното разследване за укриване на данъци "Парадайз пейпърс".

Сред тях е офшорната компания "Скор Трейд" (Score Trade), която ще предостави 67 милиона евро (1.7 милиарда корони). Неин собственик е милиардерът от грузински произход с връзки с Русия Пато Гамгонешвили, пише "Лидове новини". Тази фирма е свързана и с "Евро Стар" ООД, която гарантира 180 милиона евро (4.5 милиарда корони) по банков заем на "Инерком", допълва изданието.

Публичната информация за Пато Гамгонешвили е оскъдна. Той е един от основателите на та руска група разработчици "Патеро Дивелъпмънт" (Patero Development), също така е директор на руската търговска банка "Славянский кредит" (Slavjanskij Credit).

Гамгонешвили бе сред инвеститорите в продадения наскоро мол "Парадайз център" в София.

Съмнителна пасивност на правителството

Офшорното финансиране е често използвано при закупуване на големи компании в България, коментира Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

“Много подобна схема беше използвана и при закупуването на БТК преди две години  - отново офшорна фирма, отново заем, като в случая знаехме от кого е заема  - руската държавна банка ВТБ. Сега отново виждаме, че явно наднича руско-грузински инвеститор зад тази сделка.  Големите активи в България биват закупувани от фирми с много неясна собственост“, посочи анализаторът пред БНР.

"Тези сделки са много характерни за Централна и Източна Европа и България не е изключение. Но в случая не виждам регулаторните органи да са си свършили работата предварително, преди сделката - да са разследвали собствеността, да са разследвали произхода на парите и да се излезли със становище дали тази сделка на застрашава националната ни сигурност, защото в случая ЧЕЗ е директно свързана със сигурността на доставките в 1/3 от България", подчерта той.

Владимиров уточни, че пасивността на българското правителство е съмнителна, предвид националното значение на електроснабдяването. Според него конкретната роля на премиера Бойко Борисов в сделката е в сферата на спекулациите.

Така скандалът с обявената в четвъртък и подписана в петък сделка между ЧЕЗ и неизвестната до скоро и малка "Инерком" за седем фирми в България става все по-голям.

"Енерго-Про" аралмира за непрозрачна процедура

В края на миналата седмица недоволството си от действията на ЧЕЗ изрази единственият претендент с действителен опит в управлението на електроразпределителни мрежи – чешката "Енерго-Про", която притежава електроразпределителната мрежа и доставя ток в Североизточна България. Нейният собственик – милиардерът Яромир Тесарж, коментира пред чешкото издание Лидовки, че от 20 години работи в Източна Европа, но такова неща досега не е срещал.

"Енерго-Про" още миналия понеделник е изпратила до надзорния съвет на ЧЕЗ остри писма относно прозрачността на процедурата за избор на купувач за българските активи на ЧЕЗ. Според Тесарж непрозрачната тръжна процедура може да доведе до неправомерна държавна помощ, за която обаче Еврокомисията трябва предварително да се произнесе, допълва чешкото издание, цитирайки писмо на милиардера до ЧЕЗ.

То е било придружено от анализ на компанията BDO Advisory, според който продавачът не е предоставял един и същи достъп до информация на кандидат-купувачите. Поради тази причина и "Енерго-Про" предложила по-ниска цена от предпочетената "Инерком"

Тесарж посочва в писмото си до ЧЕЗ , че такава ситуация може да създаде пространство за спекулативни оферти с висока тръжна цена, която обаче на практика след сделката може да падне на база финансовото състояние или печалби на продаваните активи.

Продажбата на активите се проведе по неясна стратегия, организация не съответства на размера на сделката и значението на актива. Начинът, по който беше стартиран, и ходът на отделните фази не отговаряха на обичайните пазарни стандарти, смятат още в чешката "Енерго-Про".

От ЧЕЗ са избегнали директен коментар за писмото на Тесарж. "С Надзорния съвет на ЧЕЗ обсъждаме цялостно сделка за продажба на български активи, оценката на всички оферти и независими оценки на стойността на продадените активи", коментирал говорителят на енергийния гигант Ладислав Криц пред чешкото издание.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес