Офшорки унищожават природата чрез съмнителни сделки с властите

Офшорки унищожават природата чрез съмнителни сделки с властите

Инвеститорите строят незаконно в защитените природни територии на страната, без да се притесняват от държавните институции, стана ясно от отговора на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров (ДПС) по време на петъчния парламентарен контрол.

Община Сапарева баня е започнала ремонт и реконструкция на пътя между Паничище и хижа “Пионерска” без да нужната оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на строителните дейности, съобщи министър Чакъров. Поради това общината е била санкционирана. Строителството на пътя обаче не спира, а вместо това продължава, в нарушение на екологичното законодателство.

При направените проверки е бил разгледан работният проект за реконструкцията на пътя и той не предвиждал навлизане в границите на природния парк. При самото строителство обаче, в някои участъци с обща дължина до 1 километър, пътят е навлязъл в територията на природния парк “Рила”, за което е бил глобен както възложителят – община Сапарева баня, така и строителят - “Строймех” - Пловдив, информира министърът.

Без знанието на ведомството е променен и проектът за изграждане на седалищен лифт от хижа “Пионерска” до хижа “Рилски езера”, каза Джевдет Чакъров. Обектът е бил изграден частично до 2001 г., но през 2007 г. са направени нови фундаменти за седалковия лифт, които са непосредствено над съществуващите в момента по оста на трасето. Без съгласието на МОСВ е прокаран технологичен черен път, разказа пред народните представители Чакъров.

Наложените санкции от 10 хил.лв. в Сапарева баня явно не дават резултат, коментира депутатът от БНС Анастасия Мозер. Тя попита екоминистъра дали счита, че финансовите санкции към нарушителите ще ликвидират незаконното строителство в зоните, които са обект на масов туризъм. Според Мозер, глобите обикновено са символични и в повечето случаи прикриват незаконното строителство.

Осемнадесет екологични и граждански организации, сред които са Българското дружество за защита на птиците, Екогласност, WWF Дунавско–Карпатска програма България, Да спасим Иракли и много други, в петък изпратиха сигнал до Европол и Европейския парламент за сериозни престъпления при унищожаване на Национален парк Рила и планината Родопи.

Те посочват, че инвеститорите са извършвали многобройни престъпления с дейното участие на държавните институции и съда.

Според природозащитниците престъпването на законите в България поставя под огромно съмнение правилното управление на структурните фондове и е сигурен индикатор, че парите на европейските данъкоплатци ще бъдат ограбени от политическата олигархия.

Офшорки с неясни пари въртят сделки с властта

Унищожаването на българската природа става чрез няколко офшорни фирми, с неясни собственици и произход на парите, твърдят екоорганизациите.

Регистрираните техни дъщерни компании в България правят смесени дружества с общините Сапарева баня, Самоков и Смолян за реализацията на три грандомански ски комплекса: “Супер Боровец” и “Супер Паничище” в Рила и Спортно-туристически център “Перелик” в Родопите. Общините вкарват в смесените дружества десетки хиляди декара гори и земи, които са държавна и общинска собственост и с тях се извършват незаконосъобразни разпоредителни сделки, се посочва в документа до Брюксел.

Зад строежа в община Сапарева баня стои офшорната фирма "Рилстоун Трейдинг Бизнес Корпорейшън", регистрирана във Великобритания. Природозащитниците обаче се опасяват, че зад нея се крият чисто български капитали, чиито произход не е много ясен. В България дружеството се представлява от Славейко Стайков, който е близък до НДСВ. При управлението на НДСВ Стайков бе сочен като един от приближените на ексминистъра на транспорта Пламен Петров, който го назначи за председател в борда на Параходство БМФ. Стайков е управляващ директор и на “Рила спорт” – фирма, която е инвеститор и в друг мащабен проект – “Супер Боровец”, посочват екоорганизациите.

По данни на екологичните и обществени организации, “Рила спорт” купува преди две години в курорт Паничище 20 ха общинска земя на цена от 7 евро/кв.м.. По това време пазарната цена на земите в Сапарева баня е била около 80 евро за квадрат. А цената на апартаментите “на зелено”, които обявява фирмата за продажба, са на средни цени от 1300 евро за квадрат, уточняват организациите.

През ноември 2006 г., министърът на отбраната Веселин Близнаков (НДСВ) е продал 13.6 ха по цени от 3.6 евро/кв.м. на “Маунт Форест”, зад която също стои офшорна фирма от Вирджинските острови в землището на Сепарева баня. Парцелът е с право на строеж и по пазарни цени струва не по-малко от 60 евро за квадрат. Природозащитниците посочват, че представител на “Маунт Форест” по сделката около покупката на терените е отново Славейко Стайков.

В тази си функция той е официално упълномощен от управителя на “Маунт Форест” Юлия Цветкова. А няколко месеца по-късно същата фирма продава купените от военното министерство терени на “Рила Спорт” на цената, на която ги е придобила от ведомството. През декември същата година, министър Близнаков продава на “Рила Спорт” други 13.8 ха. в землището на Дупница при цени от 1.8 евро за квадратен метър.

От екоорганизациите коментират, че схемата и при трите мегапроекта е еднаква. Общината апортира и продава на безценица земя, срещу която получава миноритарен дял в смесеното дружество. Често се апортират и държавни земи, които абсолютно незаконно, но с активното съдействие от уж независимия съд се “връщат” на общината, която ги е поискала. Частният инвеститор обикновено предоставя средствата, необходими за регистрацията на смесеното дружество и срещу тях получава мажоритарния дял, който е над 70 на сто от терените. Хотелите и апартмент -сградите, които се строят се продават от частните инвеститори в смесеното дружество, а за общината остават само задължения и минимален процент от бъдещите вземания, уточняват екоорганизациите. Те посочват, че Сапарева баня е получила 24 на сто от акциите на дружеството, а частният инвеститор взема 76 на сто от дяловете.

Подобен е случаят с фирма “Екуест” на Георги Крумов и Община Самоков за строителството на “Супер Боровец” и “Спортно-Туристическия Център Перелик” с община Смолян, коментират от екоорганизациите.

Зад “Перелик” стои регистрираната в Кипър офшорка “Шапиро Инвестмънтс Лимитед”.  В контактите им с община Смолян и кмета Дора Янкова отново става въпрос за замяна на стотици хектари земя в най-атрактивните места в планината Родопи, които се намират между селата Мугла, Гела и курорта Пампорово. Собствеността на земите е спорна, защото множество дребни собственици в момента водят дела за реституцията на терените, вкарани в смесеното дружество, поясниха природозащитниците.

Споделяне

Още по темата

Още от България