Офшорна фирма купи обособени части от фалиралия завод “Камет” в Перник

Офшорната фирма "Кингстън Ентерпрайсис" - учредена и регистрираната в американския щат Делауер, е новият собственик на цеховете за електрошлаково претопяване, за дробене на феросплави и за леене на стомани с противоналягане в пернишкия завод в процедура по несъстоятелност "Камет". Това съобщиха в сряда от Пернишкия окръжен съд.

Цената на сделката е малко над 3,6 млн. лв. Оценката на обособената част, дадена от лицензирания оценител Янка Демирева, е била малко под 3,6 млн. лв. Продадени са халета и сгради с обща застроена площ 40 декара заедно с нличните в тях машини и съоръжения. Продажбата е разрешена от съда.

Сделката е станала възможна след възобновяване на производството по несъстоятелност на "Камет" по искане на Агенцията за държавни вземания (АДВ), която е най-големият кредитор на дружеството. Дълговете на предприятието възлизат на 4,5 млн. лв. без книжата по вътрешния дълг (ЗУНК).

През 1993 г. е образувано първото дело за несъстоятелност на "Камет". През 1996 г. съдът е прекратил производството по несъстоятелност и е приел оздравителен план. От 1997 г. "Камет" е със спряна производствена дейност, регламентирана със заповед на тогавашния промишлен министър Александър Божков. 

АДВ е поискала повторна несъстоятелност заради неизпълнен оздравителен план и тя е влязла в сила през март 2005 г. На общо събрание на кредиторите на 13 юли 2005 г. е взето решение осребряването на имуществото на длъжника да се извърши на обособени части по преценка на синдика Катя Иванова.

Най-напред са продадени основните цехове на предприятието - пресов, ремонтно-механичен и радиално-ковашки, заедно с главната подстанция и газовото стопанство. Те са купени от пернишката фирма "Еврометал комерс".

Споделяне

Още от Бизнес